Aftellen naar het Regio Songfestival: wie zijn de kandidaten en hoe wordt er gestemd?

Melissa Pander © Omrop Fryslân

Na maanden van voorbereiding is het zaterdagavond eindelijk zover: dan gaan dertien artiesten met elkaar de strijd aan op het eerste Regio Songfestival. Voor Fryslân komt Melissa Pander met 'Foarby' op het podium van de Stadsschouwburg in Utrecht.

Maar wat is het Regio Songfestival precies en hoe werkt het? We zetten alle praktische informatie voor je op een rijtje.

Dertien kandidaten

Het Regio Songfestival kun je vergelijken met het Eurovisie Songfestival, dat ieder jaar wordt gehouden. De dertien regionale omroepen hebben allemaal een kandidaat en een liedje geselecteerd.

Daarmee hopen ze de vakjury en het publiek te overtuigen. De kandidaat met de meeste punten van de jury en het publiek wint de eerste editie van het Regio Songfestival.

Voor Fryslân doet Melissa Pander mee. Zij won met haar liedje 'Foarby' het Friese songfestival Liet. Daarmee heeft ze haar startbewijs voor dit festival verdiend.

De andere omroepen hebben hun kandidaat op hun eigen manier geselecteerd: bij de ene omroep werd een provinciale finale uitgeschreven, anderen selecteerden hun artiest intern.

Dit zijn de deelnemers aan het Regio Songfestival

Startnummer Omroep Artiest Nummer
01 Omrop Fryslân Melissa Pander Foarby
02 RTV Oost Leon Moorman Dat ik leef
03 Omroep Gelderland AleXingt! Treinreis
04 Omroep Zeeland Smaakstof Nacht van de nacht
05 RTV Drenthe Lisa Harms Tot de zun uut giet
06 L1 Emmy Ackermans 't Letste rundje
07 Rijnmond Remedy Nooit is het genoeg
08 RTV Utrecht Melanie Ryan Achterom
09 Omroep Brabant Sam & Merijn Proost op het leven
10 RTV Noord Wat Aans! Wakker in Grunn
11 Omroep Flevoland Abtin Salem Kleurenblind
12 NH Emma Koning Mag het licht nog één keer aan?
13 Omroep West LIEN Waar ben je dan?

De uitvoerende artiesten mochten niet eerder in de Nederlandse Top 40 hebben gestaan en moeten uit de regio komen die ze vertegenwoordigen. De liedjes moeten in het Nederlands of een taal uit de eigen regio geschreven zijn.

Dit zijn de concurrenten van Melissa Pander op het Regio Songfestival

Fryslân heeft startpositie één gekregen en dus gaat Melissa Pander met 'Foarby' hoe dan ook de geschiedenisboeken ingaan als het eerste deelnemende liedje ooit op het Regio Songfestival. Maar de ambities van de 22-jarige Oudemirdumse verder zullen gaan dan dat: Pander wil natuurlijk zoveel mogelijk punten verzamelen.

Daarvoor moet ze zowel bij de jury als bij het publiek goed scoren. De punten van de vakjury voor twee derde mee. Iedere omroep heeft een jury van muziekdeskundigen samengesteld die alle optredens beoordeelt.

In de Friese jury zitten presentator Sipke Jan Bousema, zangeres en The Voice of Holland-winner Iris Kroes en Omrop Fryslân-muziekjournalist Wim Brons.

Sipke Jan Bousema zit voor Fryslân in de vakjury © Omrop Fryslân, René Koster

De jury beoordeelt alle liedjes op een algehele indruk: van zang tot optreden, alles moet kloppen.

De jury's van alle omroepen delen punten uit: 12 voor het beste optreden, 11 voor de nummer 2 en 10 tot en met 1 voor de nummers drie tot en met twaalf. Alle punten van alle jury's bij elkaar opgeteld levert een ranglijst op.

Friezen kunnen Melissa Pander steunen

Daarnaast kan het publiek stemmen. Dat kan via sms voor 45 cent per stem. Iedereen kan zo vaak stemmen als hij of zij wil: er is geen maximum aantal sms'jes dat me kunt versturen. Dat kan ook op de eigen kandidaat: Friezen hebben dus de mogelijkheid om Melissa Pander te steunen.

'Foarby', de Friese inbreng op het Regio Songfestival:

De publieksstemmen tellen voor een derde mee in het eindresultaat. In totaal deelt het publiek 516 punten uit. De jury's hebben 1.014 punten te verdelen.

Wie na de punten van de jury en het publiek bovenaan staat, heeft het Regio Songfestival 2023 gewonnen.

Het Regio Songfestival begint zaterdag om 20.30 uur in de Stadsschouwburg in Utrecht. De presentatie is in handen van oud-songfestivaldeelnemer Stefania Liberakakis en Riks Ozinga en Bernadette Keizer van RTV Utrecht.

Het is allemaal rechtstreeks te volgen bij Omrop Fryslân op televisie en online. De uitzending begint om 20.00 uur met een voorbeschouwing. Om 20.30 uur wordt er geschakeld naar Utrecht.

De winnende omroep mag het Regio Songfestival volgend jaar organiseren. Het zou dus zomaar kunnen dat het festival in 2024 in Fryslân wordt gehouden.