Chaletkok Lammert de Vos: "Fryslân is mijn eerste thuis, Oostenrijk mijn tweede"

Lammert de Vos op de lange latten © Lammert de Vos

Na een stage in Winterberg kreeg Lammert de Vos uit Jirnsum een baan als privékok in luxe vakantiechalets in Oostenrijk. "Prachtig werk in een prachtige omgeving."

Lammert is 23 jaar en opgegroeid in Jirnsum. Hij is net even terug in Oostenrijk. In Fryslân is hij op bezoek bij vrienden, naar een voetbalwedstrijd van zijn favoriete club sc Heerenveen bijgewoond, en heeft hij "mijn moeder mijn kleren laten wassen".

"Fryslân is mijn thuis, want mijn familie en vrienden wonen daar. Het is altijd fijn om terug te zijn. Fryslân is mijn eerste thuis en Oostenrijk mijn tweede."

Kok De Vos aan het werk © Lammert de Vos

Lammert is in Oostenrijk terechtgekomen na een stage voor zijn koksopleiding in Winterberg. Hij bleef ingeschreven staan bij een site voor stages in het buitenland.

Op een gegeven moment viel zijn oog op een e-mail voor een baan als kok in een skigebied in Oostenrijk. Hij dacht: laten we dat maar eens proberen. En nu zit hij er al 2,5 jaar. "Het is prachtig werk in een prachtige omgeving."

De SC Heerenveensjaal boven de bergen van Oostenrijk © Lammert de Vos

De chalets waar Lammert werkt, worden verhuurd door een Nederlands bedrijf. Koks verzorgen in de luxe vakantieverblijven het ontbijt en het avonddiner. Lammert en zijn collega's zijn eigenlijk een soort privékoks.

Ze zijn daar dan wel voor werk, maar er blijft voldoende tijd over om leuke dingen te doen. Als het ontbijt is opgeruimd, kan Lammert mooi een paar uurtjes de piste op om te skiën.

Als het ontbijt opgeruimd is, kan Lammert gaan skiën © Lammert de Vos

Kok worden was altijd Lammerts droom. Als kind was hij al in de weer met het speelgoedkeukentje dat in de huiskamer stond. Onbewust moet hij daar wel iets van meegenomen hebben, zo vermoedt hij.

Lammert de Vos yn Eastenryk © Lammert de Vos

De vraag over wat hij uiteindelijk wil bereiken, overvalt hem enigszins. Na een korte stilte volgt het antwoord.

"Voorlopig wil ik graag kok blijven. Ik denk dat ik dat werk de komende jaren wel blijf doen. Wat daarna komt, zien we dan wel weer."

Lammert de Vos in Oostenrijk © Lammert de Vos

Hij heeft een camper gekocht en wil daar de komende jaren in de zomer mee op pad. Om te beginnen naar Slovenië. Daar ziet hij dan wel wat verder interessant is om heen te gaan. Lammert wil ook naar landen en plekken waar je enkele maanden kunt werken.

Van Fryslân mist hij vooral familie en vrienden. En wat hij ook heel graag doet: samen met zijn opa voetbalwedstrijden van sc Heerenveen bezoeken. Dat mist hij ook.