Veel dorpskroegen verdwijnen, maar Ljussens bracht het café juist bij de tijd

Voorzitter Jelle Jaap Stiemsma © RTV NOF

Dorpscafé De Bonte Bok is weer in oude glorie hersteld voor de Ljussemers. Het gebouw is flink verbouwd, maar met behoud van het historische. En dat alles dankzij zes vrienden.

De kroeg stond in 2020 te koop, nadat de eigenaar Gerrit Haaksma ermee ophield. Zes betrokken mannen waren bang dat het dorp het café voorgoed zou verliezen. Ze kwamen in actie en na een goed gesprek besloten ze het café over te nemen.

Er moest echter wel wat gebeuren in de kroeg. De binnen- en buitenkant zijn grondig aangepakt en gemoderniseerd. Het pand is nu goed geïsoleerd, de keuken is vernieuwd en er is een nieuwe ruimte voor de snacks. De buitenmuren zijn schoongemaakt en opnieuw gevoegd en de bestrating en tuin zijn vernieuwd.

Dat alles wel met oog voor het oude. "We hebben er alles aan gedaan om de historische uitstraling van het café te herstellen", zegt Jelle Jaap Stiemsma. Zo zijn de kenmerkende schoorstenen en kajuit teruggebracht.

Vorige week was eindelijk de heropening van het café, waar flink wat dorpsgenoten bij waren. De kameraden zijn blij dat ze de sfeer van vroeger kunnen behouden.

Het stel vrienden kocht de kroeg in de coronatijd, toen ze nog niet open mochten. Daarna namen ze om de beurt de bardienst op zich. "We hebben plannen opgesteld en subsidies aangevraagd. Eind 2022 hadden we alle financiën geregeld en konden we beginnen met de verbouwing."

De Bûnte Bok © RTV NOF

In eerste instantie zochten ze een beheerder, maar uiteindelijk viel de keuze op een ander concept. "Als wij een beheerder hadden aangesteld, zouden wij de zeggenschap verliezen omdat de beheerder zijn eigen rechten heeft", legt Stiemsma uit.

Nu werkt een ploeg mensen op vrijwillige basis achter de bar en snackbar. "Wij blijven het dagelijks bestuur, dat goed bij ons past, omdat wij zo zelf de leiding houden", zegt Stiemsma.