De consument is in gevaar, waarschuwt econoom Erica Verdegaal: "Je wordt bespeeld"

Econoom Erica Verdegaal © Sjouke Hietkamp

Houd controle over je geld. Dat is de belangrijkste boodschap van Erica Verdegaal, een econoom uit Leeuwarden. Ze waarschuwt onder andere voor de digitale verleidingen van webwinkels.

Dat doet Verdegaal in haar boek 'Geld speelt geen rol'. Ze werkte ook mee aan een onderzoek over het koopgedrag van Nederlanders. Daaruit blijkt dat de helft van alle Nederlanders iedere maand meer dan 25 euro uitgeeft aan zaken die ze niet nodig heeft.

Psychologische trucs

Het gaat dan vaak om impulskopen waarvan achteraf wordt gezegd dat het niet aan de verwachting voldoet of dat het toch duurder is dan gedacht. Volgens Erica Verdegaal gebruiken webwinkels slimme psychologische trucs om hun producten aan de man te brengen.

In haar boek maakt ze duidelijk hoe die trucs werken en hoe we ons daar als consumenten tegen kunnen wapenen.

Het is zo gemakkelijk om op de koopknop te drukken.
econoom Erica Verdegaal

"In deze digitale tijd zijn we steeds minder de baas over ons eigen geld. Je wordt bespeeld. Het is zo gemakkelijk om op de koopknop te drukken en voor je het weet is je bankrekening leeg", zegt Verdegaal.

Zij vindt het belangrijk dat mensen doorhebben hoe die online marketing werkt, omdat het bewust zijn van die technieken ervoor kan zorgen dat je niet in die trucjes trapt.

Consument in gevaar

Verdegaal durft te stellen dat de consument in gevaar is. "Er is veel meer consumentenbescherming dan een kwart eeuw geleden maar de overheid kan jou niet beschermen tegen het feit dat iemand jouw hebzucht of angst opwekt. Daar moet je je zelf tegen beschermen."

Drs. Ing. Erica Verdegaal heeft zich als econoom en publicist ontwikkeld tot Nederlands bekendste personal finance expert . Ze schrijft columns, artikelen en boeken over persoonlijke geldzaken voor tal van bekende kranten, tijdschriften en online media.

Dat wij tegenwoordig bijna nooit meer contant betalen, speelt ook een grote rol, stelt Verdegaal. "Er zijn al oude onderzoeken waar uit naar voren is gekomen dat mensen die iets met een creditcard kopen, anderhalf keer zoveel uitgeven dan mensen die contant betalen. En er komt nog een nieuw en veel erger ding bij: koop nu betaal later."

Volgens Verdegaal moet je dat nooit doen. "Als je iets koopt, moet je meteen de pijn van de betaling voelen."

Van spullen kopen word je niet gelukkig.
Erica Verdegaal

Verdegaal begint haar boek met een uitspraak van een Engelse schrijver "Maak geld je zesde zintuig". Ze legt uit dat geld in het leven een belangrijke plek inneemt. "Het is een soort zuurstof voor je leven. Daarom moet je er zuinig mee omspringen en beseffen dat je van spullen kopen niet gelukkig word."

Ze zet die stelling kracht bij met de retorische vraag: "Heb jij ooit een overlijdensadvertentie gezien met de tekst 'we zijn blij dat we die nieuwe keuken nog op tijd hebben gekocht'?

Buro de Vries zoekt het uit! Mooie documentaires, interessante gasten en verrassende gesprekken. Buro de Vries gaat gemoedelijk de diepte in. Met veel aandacht voor natuur, cultuur en geschiedenis. De deuren van het Buro zijn zondags open van 11.00 tot 13.00 uur. Zondagavond om 21.00 uur wordt het programma herhaald.