Luc liep weg uit een gesloten jeugdinstelling, de koude nacht in

Luc © Tim Bary

Lucas (15) loopt weg uit een gesloten jeugdinrichting en belt Tim. Filmregisseur Tim Bary legt het verhaal van Luc vast met zijn camera. Weet 'het systeem' wel raad met jongens als Luc? Dat is één van de vragen in het documentaireprogramma DOKtober, waarin de film 'Luc' te zien is.

De 15-jarige Lucas weet te ontsnappen uit een gesloten jeugdinrichting in Amsterdam. Kort daarvoor heeft hij filmregisseur Tim ontmoet, die een film wil maken over de vriendengroep van Luc. Het moment dat Luc Tim belt en vertelt dat hij op de vlucht is, is het begin van de film. Samen praten ze over de situatie waarin Luc zich bevindt.

Luc © Tim Bary

De eerste zorg is waar Luc moet slapen. Hij zou wel naar z'n vader willen maar is bang dat de politie hem daar op het spoor komt. Ergens weet hij een plek waar hij wel buiten zou kunnen slapen. Maar Tim Bary, de filmer, laat dat niet toe. Ze besluiten de koude nacht dan maar in de auto door te brengen en er ontstaan lange gesprekken.

Luc vertelt dat hij in de jeugdinstelling veel blowt: "Blowen heeft veel invloed op je leven, hoor. Nu ben ik rustig, omdat ik mijn vrijheid heb. Maar als ik daarbinnen zit, en ik heb niet geblowd." Hij houdt even op praten, dan: "Ik heb laatst met iemand gevochten. Hij had een jointje in zijn hand. Ik wilde die, maar ik kreeg hem niet."

Luc met zijn moeder © Tim Bary

'Luc' is een intieme film geworden, omdat bijna het hele verhaal zich afspeelt in de auto, tussen twee mensen. De kijker krijgt een beeld van waarom Luc zit opgesloten en wat zijn ervaringen zijn achter de poort van gesloten jeugdzorg.

Tim Bary is op dit moment niet alleen filmer maar ook hulpverlener, en dat is af en toe een lastige positie. Hij helpt Lucas, maar wil ook niet over zijn eigen grenzen gaan.

Tim Bary, regisseur 'Luc' © Tim Bary

Het verhaal van Luc doet denken aan de omstreden jeugdinstelling Woodbrookers yn Koartehimmen. Per 1 juli gaat die dicht, en dan bestaat er in Fryslân geen gesloten jeugdzorg meer.

Maaike Meindertsma, Karen Bies, Tessel van der Linden, Sammy Shefa Idris © Omrop Fryslân

De regering wil alle 'gesloten jeugdzorg' afschaffen, omdat jongeren met gedragsproblemen hun vrijheid daar helemaal kwijt zijn. In 2030 moet alles omgebouwd zijn naar kleinschalige voorzieningen, die jongeren veiligheid en bescherming bieden.

Yn DOKtober heeft Karen Bies een videoverbinding met regisseur Tim Bary. Aan tafel zitten Sammy Shefa Idris en Tessel van der Linden, regisseur en producent van 'King Ridwan', en Maaike Meindertsma, regisseur van de korte film 'Senuwen'.

DOKtober is op vrijdag en zaterdag om 19.30 uur te zien bij Omrop Fryslân.

DOKtober staat twee weken online op de website en app van Omrop Fryslân. Meer info op de programmapagina van FryslânDOK.