Staatssecretaris noemt gang van zaken bij Woodbrookers "tamelijk afschuwelijk"

Staatssecretaris Maarten van Ooijen © ANP

De gesloten jeugdzorg moet zo snel mogelijk worden afgebouwd. Dat stelt staatssecretaris Maarten van Ooijen in de Tweede Kamer. Hij noemde de situatie bij behandelcentrum Woodbrookers "tamelijk afschuwelijk."

In de Tweede Kamer werd gesproken over de jeugdbescherming. De Kamerleden zijn heel kritisch over de gang van zaken bij het behandelcentrum in Kortehemmen. Het wordt gezien als een aanwijzing dat het niet goed gaat met de gewenste en beloofde veranderingen in de jeugdzorg.

De rol van de inspectie

Er wordt dan vooral gekeken naar de rol van de inspectie. Volgens Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks kan de inspectie z'n taak niet aan.

Lisa Westerveld (GroenLinks) © Omrop Fryslân

"Ik vraag me af of ze wel genoeg capaciteit hebben om bij al die verschillende instellingen langs te gaan. Kunnen de gemeenten de toezichthoudende taken wel goed vervullen?"

Volgens Westerveld is het antwoord dat ze van de gemeenteraden kreeg dat ze dat niet kunnen. Met name omdat ze daar onvoldoende geld voor krijgen van het Rijk.

Lisa Westerveld over Woodbrookers en de situatie in de jeugdzorg

Westerveld is een van de Kamerleden die al jaren aandacht vraagt voor de problemen in de jeugdzorg.

Ze heeft al diverse keren vragen gesteld over onder andere de situatie bij Woodbrookers. "Die signalen moeten toch ook bij het ministerie bekend zijn. Hoe kan het dat er dan nog steeds niet is ingegrepen?"

Veiligheid van de kinderen

Daarbij stelde Westerveld de vraag of de acht jongeren die nu in Woodbrookers zitten, wel veilig zijn. Van Ooijen zei daarop dat het toezicht loopt en dat ze daar veilig zitten.

Woodbrookers in Kortehemmen © Omrop Fryslân

De situatie bij het behandelcentrum zit ook de staatssecretaris zelf niet lekker. "De rillingen lopen over je rug", zei Van Ooijen in het debat. "Zoveel geweld is onacceptabel."

Van Ooijen wil dat de gesloten jeugdzorg wordt afgebouwd naar nul of in ieder geval na 'zo dicht mogelijk bij nul'.

Tegen hen wil ik zeggen: het ligt niet aan jullie.
Staatssecretaris Maarten van Ooijen

Verschillende maatregelen moeten ervoor zorgen dat de jeugdzorg op wat langere termijn meer perspectief krijgt. Het gaat dan om het verlagen van de werkdruk voor medewerkers en ook om het aantrekken van nieuwe medewerkers.

Van Ooijen is van mening dat de medewerkers meer krediet verdienen. Ook die van Jeugdhulp Fryslân, waar Woodbrookers onder valt. "Tegen hen wil ik zeggen: het ligt niet aan jullie."