Honderden Franeker senioren op één been om gezondheid te testen

Buurtsportcoach Gaby Stienstra aan tafel met deelnemer Jack Cleveringa © Omrop Fryslân

Een stukje wandelen, balanceren op één been en de hand-oog-coördinatie testen door blokjes te verplaatsen. Tweehonderd inwoners van Franeker op leeftijd testen hun eigen fitheid in de sporthal.

"We zien dat 50 procent van de senioren in Franeker niet voldoende beweegt", zegt buurtsportcoach Gaby Stienstra van Team FRL Waadhoeke. De buurtsportcoaches willen de inwoners bewuster om laten gaan met hun gezondheid.

Daarom is de zaal in sporthal De Trije omgetoverd tot een fitnesscentrum voor mensen boven de 65 jaar. Werknemers van Sport Fryslân namen verschillende testen af om de gezondheid van de Franekers te evalueren.

De aanpak van de buurtsportcoaches lijkt te werken in de gemeente Waadhoeke. "Je merkt dat ze genieten en dat bewegen beter gaat."

Het kan toch wel spannend zijn om je aan te melden bij een vereniging of andere sportaanbieder.
Gaby Stienstra

De fittest is belangrijk, vindt Stienstra. Vooral met het oog op vergrijzing: "In 2040 is 30 procent van de bevolking 65-plusser. Daar moeten we echt wat mee gaan doen. We willen dat ze gezond oud worden."

Hoge opkomst

De senioren krijgen ook informatie over de sportopties in de buurt. "Veel senioren zijn toch ook wel wat zoekende wat ze hier eigenlijk allemaal kunnen doen. En het kan toch wel spannend zijn om je aan te melden bij een vereniging of andere sportaanbieder."

Gezondheidstest voor senioren in Franeker

Tweehonderd mensen kwamen af op de uitnodiging van de gemeente. Dat is veel meer dan Stienstra van tevoren had gedacht. "Bijzonder, want zoveel deelnemers hebben we in een andere gemeente nog niet gehad." Er was zelfs een aantal inwoners dat door het hoge aantal aanmeldingen achter het net viste.

Niet alleen Stienstra is blij met de sportprojecten in Waadhoeke, ook de inwoners zijn enthousiast. "Net kwam er een man bij me die het fijn vond dat we dit regelen omdat hij zo weet hoe zijn gezondheid ervoor staat."