De andere kant van Woodbrookers: "Ik ben gegroeid door de behandelingen hier"

Cherenithy © Omrop Fryslân

Ook al zijn er de afgelopen tijd een hoop schokkende verhalen over Woodbrookers naar buiten gekomen, toch zijn er ook cliënten die baat hebben bij de behandeling in de zorginstelling in Kortehemmen. "Het heeft mij oprecht geholpen", zegt de 18-jarige Cherenithy.

Sinds haar zestiende woont Cherenithy in Woodbrookers. "Ik woon hier al twee jaar en in het begin was ik niet echt een leuk kind. Maar daarna ben ik wel gegroeid, dat komt door de juiste behandelingen hier."

Ze omschrijft zichzelf als een agressief en onzeker kind. "Nu ben ik veel rustiger en weet ik beter hoe ik met mijn emoties moet omgaan. Mentaal gaat het op dit moment minder goed, maar in Woodbrookers zijn heel veel mensen die mij daarbij helpen en ondersteunen. Ik vind het daarom jammer dat zij negatief in het nieuws komen, terwijl er ook positieve dingen over te vertellen zijn."

"Agressief en gooien met dingen"

Omrop Fryslân heeft de afgelopen week door middel van verschillende verhalen aandacht besteed aan de situatie in Woodbrookers. Zo is onder andere duidelijk geworden dat in de zorginstelling vaak gebruik werd gemaakt van pijnprikkels om cliënten onder controle te krijgen en in isolatie te plaatsen.

Cherenithy weet dat die methoden toegepast worden, maar plaatst daar wel een kanttekening bij. "Dat wordt echt alleen gedaan als je agressief bent naar anderen en met dingen gaat gooien."

Omrop Fryslân staat deze week met meerdere verhalen stil bij behandelcentrum Woodbrookers in Kortehemmen. Alle artikelen zijn terug te lezen op de dossierpagina en het volledige verhaal is te beluisteren in de podcast 'Fêst yn Woodbrookers', deze is te vinden op Spotify of in de Apple podcasts-app.

Aanleiding voor dit onderwerp zijn de verhalen die de afgelopen tijd naar buiten zijn gekomen over de gang van zaken in het behandelcentrum. Met meerdere cliënten en oud-cliënten is gesproken over hoe er met hen omgegaan is. Ook is er gesproken met een oud-medewerker en deskundigen.

Cherenithy: "Ze gebruiken alleen de bokkenpoot (methode om een lastige cliënt onder controle te houden, red.) als je gaat slaan en schoppen, dan houden ze je beet. Dan doen ze je handen achter je rug voor jouw eigen veiligheid en natuurlijk ook voor hun eigen veiligheid."

Volgens deskundigen is ook de isoleercel vaak verkeerd gebruikt bij Woodbrookers. Kinderen die bijvoorbeeld een grote mond hadden of weigerden huiswerk te maken werden in de isoleercel geplaatst. Volgens de protocollen mag een persoon echter alleen in de isoleercel geplaatst worden als hij of zij een bedreiging vormt voor zichzelf of anderen.

Het klinkt misschien heel raar, maar het heeft mij oprecht geholpen om te zijn waar ik nu ben.
Cherenithy, cliënt Woodbrookers

Cherenithy heeft ook in de isoleercel gezeten. "Dat was omdat ik heel agressief was naar hen, waardoor ze mij wel tegen de grond moesten werken. Anders zou ik mezelf iets kunnen aandoen. Dat is voor mijn eigen veiligheid geweest. Zij doen ook hun werk en zij proberen jou te helpen om te komen waar je wilt komen."

Voor haar was de isoleercel uiteindelijk wel goed. "Als je boos bent, wil je daar niet zitten. Maar uiteindelijk is het wel goed geweest, want wie weet wat je jezelf anders had aangedaan. Het klinkt misschien heel raar, maar het heeft mij oprecht geholpen om te komen waar ik nu ben."

Dicht

Dat Woodbrookers dichtgaat, vindt Cherenithy wel heel jammer. Ze vindt het vooral vervelend voor het personeel. "Veel mensen die hier hebben gewerkt, hebben een burn-out gekregen. Ze hebben heel veel energie in hun werk gestopt en er een mes in de rug voor teruggekregen. Ik ben mensen verloren die ergens anders zijn gaan werken, die heel erg veel voor mij betekenden."

Zelf is Cherenithy bijna achttien jaar oud, dus moet ze binnenkort Woodbrookers verlaten en een eigen woning vinden. Maar daar gaat Woodbrookers haar bij helpen, zegt ze.