Bultrug tussen Vlieland en Terschelling: bekijk hier de beelden

De bultrug is gezien door Rederij Noordgat © Vincent Kikstra

Tussen Vlieland en Terschelling zwemt een bultrug in de Waddenzee. Het gaat om een relatief jong en klein exemplaar, zo denken ze bij SOS Dolfijn. Een bultrug kan zo'n vijftien meter lang worden.

Het zeezoogdier is zowel maandag als dinsdag gezien. "De afgelopen dagen was het steeds een beetje hetzelfde patroon tussen Vlieland en Terschelling. Met het opkomende water iets meer de Waddenzee in en met het uitgaande tij weer de Noordzee op. En wie weet of hij vandaag weer opduikt", zegt directeur Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn.

Kijk hier naar beelden van de bultrug

Er is een groot verschil tussen bijvoorbeeld potvissen en een bultrug, zo zegt Van den Berg: "Potvissen zijn echte diepzeedieren. Dus die kunnen in de Noordzee niet overleven en raken ook in de problemen in de Waddenzee. Maar bultruggen zijn hele avontuurlijke walvissen die zich ook heel goed weten te redden in ondiepe wateren. Sinds deze eeuw zien we steeds meer bultruggen in de Noordzee op bezoek komen."

SOS Dolfijn helpt walvissen in nood. Van den Berg roept op om te genieten van de bultrug wanneer hij dichtbij komt, maar waarschuwt ervoor om het dier niet op te zoeken. Want daardoor kan het opgejaagd worden en dat kan risico's met zich mee brengen in het gebied met veel ondiepe gedeelten en zandbanken.