Erevoorzitter Ype Smid had Ultee al in de zomer vervangen: "Had Grim voor de groep gezet"

Sportcast met Ype Smid © Omrop Fryslân

Als het aan erevoorzitter Ype Smid van SC Cambuur had gelegen, dan had trainer Sjors Ultee afgelopen zomer ontslag gekregen. In de Sportcast legt Smid uit dat hij Fred Grim een beter kandidaat vond.

"Het is volgens mij gewoon een mismatch geweest tussen Ultee en de club", vertelt Smid. Voor dit seizoen was Henk de Jong, die nu het stokje over heeft genomen van Ultee, nog niet fit.

Daarom zou Smid zijn gegaan voor de huidige trainer van FC Emmen. In de zomer had ik Grim voor de groep gezet, ook gezien zijn Cambuurverleden. Het valt niet mee om Henk op te volgen en ik denk dat Grim daar beter bestand tegen was geweest."

Tacticus naast Henk de Jong

Cambuur haalde vrijdag voor het eerst weer een punt na vier nederlagen. Het was de tweede wedstrijd sinds De Jong het overnam van Ultee.

In de ogen van Smid heeft De Jong behoefte aan een goede assistent-trainer. "Het is wel bekend dat Henk een tacticus nodig heeft. Hij heeft zelf natuurlijk ook kwaliteiten, maar die liggen minder op dat vlak. Ik denk dat Henk functioneert als de staf ook op een bepaalde manier is ingevuld."

Bij Sportclub Heerenveen is het 'alarmfase drie' in de ogen van verslaggever Wybren de Boer. "Na de eerste twee wedstrijden van het seizoen, die werden gewonnen, is Heerenveen de weg kwijt geraakt." Uit de laatste zeven wedstrijden haalde Heerenveen één punt. De club staat nu vijftiende.

En dus vindt De Boer dat trainer Kees van Wonderen het veld moet ruimen. "Als je in de eredivisie wilt blijven, moet je tijdig ingrijpen. Je kunt het nog wel een paar maanden aankijken, maar dan zijn de problemen waarschijnlijk nog groter."

Nieuw Cambuurstadion

Problemen voorziet Smid ook bij de afbouw van het nieuwe Cambuurstadion. De directie van de club gaat volgende week in een aandeelhoudersvergadering goedkeuring vragen om extra geld te lenen. Het wordt één groot leningenverhaal. Daar maak ik me wel zorgen over", zegt Smid.

Zelf heeft hij in zijn tijd als voorzitter van de Raad van Commissarissen een grote rol gespeeld bij de stadionplannen. "Het moet in de toekomstige exploitatie wel een behapbaar geheel blijven. Je kan alles bij elkaar lenen, maar je moet er wel aan kunnen voldoen."

Smid is bang dat Cambuur aan rente en aflossing het dubbele kwijt is dan oorspronkelijk in de plannen stond. "Als dit niet op een goede manier geregeld wordt, krijg je uiteindelijk ook sportief problemen."

Sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber, Geert van Tuinen en Arjen de Boer praten je in de Sportcast afwisselend elke maandag bij over al het voetbalnieuws, vaak met een interessante gast. Zo nu en dan behandelen ze ook andere onderwerpen.

De Sportcast is ook te beluisteren op Spotify, bij Apple Podcasts en in de podcast-apps. Daar zijn ook alle eerdere Sportcasts terug te luisteren.