Hoe dichtbij is een basisplek van Oliver Braude bij sc Heerenveen?

Oliver Braude viert de winnende goal tegen FC Utrecht © Orange Pictures

Oliver Braude is 19 jaar, speelde nog niet langer dan 15 minuten mee, maar wordt al wel bestempeld als een talent bij sportclub Heerenveen. Is Braude de nieuwe rechtsback van Heerenveen en hoe dicht zit hij bij een basisplaats?

Oliver Johansen Braude, zoals hij helemaal heet, is opgegroeid in Oslo. Daar speelde hij voor Stabaek IF en Valerenga. In augustus 2020 kwam hij op een stage voor een week naar Fryslân. Hij is dan nog maar 16 jaar. "Dat deed ik goed, dus kon ik hier naartoe komen. Dat wilde ik graag, want ik had de droom om in het buitenland te spelen. Als klein jongetje al."

Braude speelt wedstrijden voor Noorwegen onder de 17, 18, 19 en 20. Deze zomer speelt hij op het EK voor teams onder de 19. Op Malta worden ze pas in de halve finale uitgeschakeld door Portugal (5-0).

Trots moment

Een maand later maakt hij zijn debuut voor het eerste elftal van Heerenveen. In Utrecht komt Braude in de 78e minuut in het veld voor Hussein Ali. Heerenveen staat 1-0 voor en wint in stadion Nieuw Galgenwaard met 2-0. "Dat was een hele mooie ervaring. Echt een moment om trots op te zijn. Voor mij en ook voor mijn familie."

Oliver Braude over zijn tijd bij Heerenveen tot nu toe

Braude viel op. Het was maar een kwartiertje, maar hij gaf een goede voorassist en viel op door een paar goede momenten. "Het was een pittige wedstrijd om in te komen. We stonden 1-0 voor en het was spannend. Maar ik denk dat ik het goed heb gedaan."

Braude viel drie keer in en deed dat drie keer als rechtsback. Al maakt het hem niet zoveel uit waar hij speelt. "De laatste tijd ben ik meer een rechtsback. Of een linksback. In het verleden heb ik ook wel op het middenveld gespeeld."

Hoe dicht zit Braude bij een basisplaats?

Op de rechtsback-positie heeft hij concurrentie van Denzel Hall en Hussein Ali. Hall is net aangetrokken en Ali was vorig seizoen de tweede rechtsback achter Milan van Ewijk. Braude lijkt dan de derde man voor die positie, maar door zijn goede invalbeurten lijkt hij in de hiërarchie op te klimmen. Maar hoe dicht zit hij al bij een basisplaats?

"Ik moet volwassenaar worden. Comfortabeler worden, meer communiceren met de andere spelers. Zo zet ik kleine stapjes om beter geworden. De laatste tijd word ik fysiek ook sterker. Ik heb wat spiergroei door wat meer in de sportschool te zitten. "

Kees van Wonderen over de kansen op een basisplek voor Oliver Braude

Met drie invalbeurten is het nog wat lastig om te beoordelen wat voor soort speler hij is. Buiten het veld is hij rustig, in het veld wel energie, zo zegt hij zelf. "Ik ben een rustige jongen buiten het veld. In mijn vrije tijd zit ik graag op de bank met een filmpje. Maar op het veld kun je wel verwachten dat ik me honderd procent in zet en heel hard werk."

Zo kijkt hij, doordat hij nu rechtsback speelt, ineens ook naar andere topspeler. "Als jongetje was ik fan van Messi, maar nu kijk ik meer naar rechtsbacks spelers als Trent Alexander Arnold (Liverpool) of Nicolo Barella (Inter Milaan). Techisch aardige spelers, maar ook spelers die er vol voor gaan en echt warriors zijn."

Er zit een goede kop op.
Kees van Wonderen over Oliver Braude

Trainer Kees van Wonderen brengt de jonge Noor nu drie keer in en is onder de indruk van Braude. "Oliver is een enorme slimme speler. Er zit een goede kop op. Met een enorme wil om te slagen. Het maakt hem ook niet uit waar hij speelt. Als ie maar speelt, zegt ie. Dat is fijn om mee te werken."

Fysiek sterker worden

Met Hussein Ali en Denzel Hall heeft Braude twee concurrenten voor de positie op rechtsback. Toch is hij nu drie keer ingezet. Wat moet hij volgens Van Wonderen nog doen om meer te spelen?

"Zo doorgaan. Hij zit nog wel een beetje op het randje van het fysiek toelaatbare. Hij gaat op een hoger niveau trainen. De laatste weken gaf ie nog wel wat fysieke klachten. Als hij nog wat stappen maakt op het fysieke vlak, dan zit hij heel dichtbij een basisplaats. "