Regen en lagere temperatuur houden kampeerders niet tegen in de herfstvakantie

© Omrop Fryslân, Mats Gies

De nachten worden steeds kouder en er wordt voor deze week regen voorspeld. Na de relatief warme zomer wordt het minder aanlokkelijk om nog met een tent op de camping te staan. Toch vieren flink wat mensen de komende twee weken herfstvakantie in Fryslân.

In het zuiden en het midden van het land is de herfstvakantie maandag begonnen. In Fryslân moeten ouders met kinderen daar nog een week op wachten. Ondernemers kunnen zich toch alvast beter klaarmaken: sommige toeristen uit de rest van het land zoeken deze week Fryslân al op.

Op natuurcamping It Dreamlân bij Kollumerpomp staat op het kampeerveld maandagochtend echter nog maar een caravan. Een echtpaar uit Houten laat zich niet uit het veld slaan door de invallende herfst, ook al boekt verreweg het grootste deel van de toeristen in deze periode een verwarmde accommodatie.

Op hjerstfakânsje yn Fryslân

"We wisten niet dat het zo rustig zou zijn, maar we vinden het wel fijn", vertelt Gertrude van Rhee. Zij en haar man Gertjan verblijven de komende week met hun caravan op het kampeerterrein.

"Een huisje huren is leuk, maar voor het gevoel blijft het altijd een huisje van iemand anders", volgens Gertjan. "Dit is echt ons eigen plekkie."

De temperatuur kruipt de komende dagen echter steeds verder naar onderen, vooral 's nachts. De Van Rhees maken zich geen zorgen. "We hebben elkaar en een heel dik dekbed. En ook nog eens een kachel als het echt koud wordt."

Volgeboekt

Eigenaar Robert de Wit van It Dreamlân heeft het de komende twee herfstvakantieweken ontzettend druk. "Het ziet er goed uit. De huizen zijn eigenlijk allemaal volgeboekt. We hebben een tienpersoons familiehuis, dat zit vol. En we hebben een groepsaccommodatie van twintig personen, dat zit ook vol."

Waar hun gasten precies vandaan komen, verschilt flink, zegt De Wit. "Maar de meeste mensen komen uit de Randstad, voor de rust. Dat heb je hier: natuur, rust en ruimte. Maar wij krijgen ook wel Belgen en Duitsers."

© Omrop Fryslân, Mats Gies

Dat er deze herfstvakantie af en toe buien vallen, maakt volgens de campingeigenaar niet uit. "Tussendoor is het droog. Mensen gaan wandelen in het Lauwersmeergebied of maken een fietstocht naar Dokkum. Over het algemeen komen hier bij ons de wat actievere mensen."

Het aantal toeristen in Fryslân is in tien jaar tijd met 32 procent toegenomen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Vorig jaar overnachtten ruim twee miljoen gasten in de provincie. Tien jaar daarvoor was dat nog zo'n anderhalf miljoen. Vooral het aantal gasten uit Nederland zelf is sinds de coronacrisis flink toegenomen.

Het kampeerterrein bij Kollumerpomp sluit in november, maar dat betekent niet dat er in de winter geen mensen meer komen. "De verhuur van de huizen gaat de hele winter door", zegt De Wit. "Maar dan vooral in het weekend, doordeweeks is het dan rustiger."