Jopie Huisman museum krijgt 6 ton cadeau en kan uitbreiden

© Omrop Fryslân, Esther Leystra

Peter Miedema, directeur van het Jopie Huisman Museum, had weliswaar een afspraak staan met de Vriendenloterij, maar hij had geen idee dat ze kwamen om 600.000 euro te overhandigen.

Of het museum een geldbedrag zou ontvangen was nog spannend. Eerder hadden ze aanvraag ingediend voor een geldbedrag, maar het blijft dan de vraag of er iets mee gedaan wordt.

"Ze laten nooit van tevoren het achterste van hun tong zien", zegt Miedema. "We hadden er wel een goed gevoel bij, want we hebben wel wat gesprekken gehad. Maar ja, eerst zien, dan geloven."

Jopie Huisman museum krijt pûde mei jild fan Vriendenloterij

In het Jopie Huisman Museum in Workum is het werk en het leven van de Friese meesterschilder Jopie Huisman te bewonderen. Het museum, dat gerund wordt door vrijwilligers, is afhankelijk van een vrijwilligersteam en ze genereren hun eigen inkomsten.

"Geweldige verrassing"

Een geldbedrag zoals dit is daarom erg welkom. "We zijn enorm blij met deze geweldige verrassing. We zijn al een jaar bezig met de uitbreiding van ons museum. We willen het deel met tijdelijke exposities verdubbelen en daarvoor zijn er heel veel gesprekken en aanvragen geweest. Dit is een fantastische beloning!"

Ook de vrijwilligers die in het museum werken waren verrast. "Nou, wij zijn helemaal enthousiast geworden. Het is een prachtige prijs die we hebben gewonnen", vertelt Anja Posthuma.

Uitbreidingsplannen Jopie Huisman museum

Het geld wordt gebruikt voor de uitbreidingsplannen van het museum. Anja: "We hebben net een pand naast het museum gekocht, dat moet nog flink verbouwd worden", zegt Posthuma. "Daar kunnen we het geld dus heel goed voor gebruiken.