Friese film Bartele Bûse toegelaten op Cinekid Festival

Bartele Bûse © Omrop Fryslân

De film Bartele Bûse van Omrop Fryslân Tsjil gaat in première op het Cinekid Festival in Amsterdam, het grootste film- en mediafestival voor kinderen van de wereld. Het is voor het eerst dat een Friese fictiefilm vertoond wordt bij Cinekid.

De afgelopen maanden is er op de Omrop Fryslân Tsjil-redactie hard gewerkt aan de korte film 'Bartele Bûse en de kaam fan juffer Lize'. Het verhaal komt uit een van de klassiekers van de Friese jeugdliteratuur: Bartele Bûse van Berber van der Geest. De regisseur van de film, Halbe Piter Claus is erg blij met deze waardering: "Dat onze eerste Friestalige kinderfilm direct zo'n groot bereik heeft is fantastisch en zorgt voor meer aandacht voor het Fries en het lezen in het algemeen."

Filmfestivals

Bartele Bûse is toegelaten op het Cinekid Festival in Amsterdam en gaat hier officieel in première op donderdag 26 oktober. Daarnaast is er ook internationale aandacht voor de film met vertoningen op het KIDS FIRST! Film Festival in New Mexico en het Universal Kids Film Festival in Turkije. Bartele Bûse is ook te zien op het Noordelijk Film Festival.

Bartele Bûse

Wanneer een magische kam in de handen valt van de behulpzame kapperszoon Bartele, groeit het haar van al hun klanten op magische wijze van de ene op de andere dag. Maar als de situatie uit de hand dreigt te lopen vanwege zijn vaders hebzucht, heeft Bartele de hulp van een tovenaar nodig om de magische kwestie op te lossen.

Bartele Bûse is in de kerstvakantie te zien bij Omrop Fryslân en vanaf 1 januari op Omropfryslan.nl/tsjil om te gebruiken in het onderwijs.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Publiek: publyk@omropfryslan.nl of (058) 299 78 76.

Het volledige persbericht is hier te downloaden.

Klik hier voor de trailer.