Rechter geeft festival Eilân gelijk: evenementenvergunning mocht niet geweigerd worden

© Omroep Zilt, Lennard Geerts
Het festival Eilân had vorig jaar recht op een evenementenvergunning. De rechter vond de bezwaren van de gemeente Terschelling 'ongegrond en onvoldoende overtuigend.'
Om een festival te mogen organiseren op Terschelling zijn drie vergunningen nodig: een natuur-, een omgevings- en een evenementenvergunning.
Voor de editie van 2022 had Eilân alles binnen, behalve de evenementenvergunning. Burgemeester Caroline van de Pol weigerde die te geven, omdat volgens haar de ambulancezorg en brandveiligheid niet op orde waren.
Rechtbank Noord-Nederland (RNN) in Leeuwarden © Omroep Zilt, Lennard Geerts
Chasing the Hijat, de organisatie van Eilân, was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter. Op 4 mei van dit jaar was de zitting. Omdat dit na de geplande festivaldatum was, heeft de rechterlijke uitspraak alleen wat te zeggen over een eventuele nieuwe editie in 2024.

Ambulance

Met het festival moeten er, net als bij alle andere grote evenementen op Terschelling, drie ambulances beschikbaar zijn. Een voor de festivalbezoekers en twee voor de reguliere zorg op het eiland.
De burgemeester zei dat dit vorig jaar niet mogelijk was. RAV Fryslân is volgens de wet de enige partij die ambulances mag gebruiken op de openbare weg in de provincie. En zij hadden tijdens de festivaldagen in 2022 geen extra ambulance meer beschikbaar.
De rechter zegt echter dat dit niet duidelijk genoeg was. RAV Fryslân kon geen antwoord geven op de vraag waarom er dan te weinig capaciteit zou zijn. Ook wordt er bij andere grote evenementen op Terschelling gebruik gemaakt van samenwerkingspartners van de RAV. Dat was zonder motivatie van de burgemeester geen optie bij Eilân.
Een ambulancehelikopter bij Terschelling © Omroep Zilt, Lennard Geerts
Er was een alternatief beschikbaar dat volgens de rechter een prima oplossing was. De burgemeester is daarmee dus in het ongelijk gesteld en had de vergunning dus niet mogen weigeren.

Accu's

Om aan de milieueisen te kunnen voldoen, wil Eilân gebruik maken van accupakketten in plaats van aggregaten. Dat is volgens de burgemeester niet veilig. Want bij brand zou het vuur lastig te blussen zijn bij accu's. Dat zou een grote kans op natuurschade opleveren.
De rechtbank begrijpt het risico, maar vindt het opnieuw niet voldoende gemotiveerd. "Het risico is niet zo groot dat dit de vergunningverlening in de weg staat", zo liet de rechtbank weten.
Of dit alles betekent dat het festival in de toekomst wel weer georganiseerd kan worden, is nog onduidelijk. Want dezelfde rechter heeft ook een streep gezet door de natuurvergunning en de ontheffing voor het stiltegebied.