Blessures, griep en interlands: veel puzzelwerk voor De Jong na "heel hectische" week

Henk de Jong op de training met aanvoerder Daniël van Kaam © Dijks Fotografie
Na een hectische week zit Henk de Jong zondag voor het eerst weer op de bank bij SC Cambuur. Voor de thuiswedstrijd tegen NAC Breda moet hij direct puzzels leggen, vanwege ontbrekende spelers.
Zo kan De Jong geen beroep doen op Sekou Sylla, Fedde de Jong en Roberts Uldrikis: zij hebben allemaal interlandverplichtingen. Daarnaast is Jeremy van Mullem geblesseerd en dan viel spits Milan Smit vrijdag ook nog eens uit op de training. Het is niet zeker of hij kan spelen.
"Ik moet er vannacht nog even goed over nadenken", zegt De Jong over zijn opstelling. "Want Youns El Hilali heeft ook nog eens de griep gehad. Hij trainde vandaag wel mee, maar we moeten even kijken hoe het morgen met hem gaat. Gelukkig hebben we aanvallend meer mogelijkheden, eventueel met Wiebe Kooistra."
Henk de Jong: "Het is puzzelen, maar we hebben genoeg spelers"
Op het middenveld is De Jong er ook nog niet uit. "Daar missen we ook mensen. Het is puzzelen."
Bij die puzzel komt de trainer mogelijk uit bij Milan de Koe. Een verdediger, die ook op het middenveld uit de voeten kan. "Maar ook dat besluit ik morgen. We moeten op het middenveld iemand hebben die op z'n plek blijft en niet alle kanten op vliegt. Dan ligt het te open."
Henk de Jong op de training © Dijks Fotografie
De Jong heeft dus nog wat denkwerk te doen. "We moeten uitzoeken hoe we alles voor elkaar krijgen. Maar we hebben sowieso een elftal dat kan spelen. We hebben veel jeugd die het geweldig doet, we hebben een vol stadion. Die hulp hebben we nodig, zo simpel is het. En we doen alles wat we kunnen, meer kan niet."
De wedstrijd tussen SC Cambuur en NAC Breda begint zondag om 16.45 uur. Het is live te volgen bij Omrop Fryslân op de radio. Sportverslaggever Geert van Tuinen verzorgt het commentaar vanuit het Cambuur Stadion.
Een uitgebreid verslag van de wedstrijd is maandag terug te zien in het Cambuur Sjoernaal bij Omrop Fryslân.
Het is direct aanpoten voor De Jong, die dinsdag werd gepresenteerd als opvolger van Sjors Ultee. Die werd een dag eerder op non-actief gezet.
Het was een drukke week, vertelt De Jong. "Het was hectisch, heel hectisch. Er was veel belangstelling, dus ik moest m'n hoofd er even goed bij houden af en toe. Maar iedereen past goed op mij, dus dat is lekker."
Drie keer heeft De Jong nu voor de groep gestaan. Dat is niet genoeg om een volledig nieuwe voetbalvisie te introduceren in een ploeg. "Iedereen doet het anders. Sjors deed het op zijn manier, ik op de mijne. Ik probeer wel wat andere dingen uit met mijn staf en de jongens, maar dat gaat niet in drie trainingen."