Budget gehalveerd: Arcadia teleurgesteld over aangekondigde provinciale steun

Bosk, een project van Arcadia © Omrop Fryslân
De 5 miljoen euro die de provincie beschikbaar stelt voor Arcadia, betekent dat het bedrag dat de organisatie nu krijgt gehalveerd wordt. Arcadia gaat uitzoeken wat de gevolgen zijn.
"We moeten echt even nadenken over wat dit voor ons betekent", zegt directeur Immie Jonkman van Arcadia. De cultuurorganisatie kreeg voorheen 2 miljoen euro per jaar. Nu wordt er 5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de periode van 2024 tot 2028. Dat komt neer op 1 miljoen euro per jaar.
Jonkman vindt het besluit een flinke tegenvaller. "We zaten in een soort van 'opwaartse' lijn na Arcadia 2022, dat gemaakt is in coronatijd. Nu valt onze basisfinanciering ineens weg. Daarmee houden wij onze organisatie draaiende. Dat geld hebben we nodig om weer sponsoren te vinden. Het geld komt uiteindelijk ook terecht bij de culturele sector.."
Arcadia teleurgesteld over gehalveerd budget
De provincie investeert deze periode één keer 17,5 miljoen euro in cultuur. Daarvan wordt 5 miljoen euro voor Arcadia beschikbaar gesteld. "We vinden het belangrijk om weer in Arcadia te investeren, maar wel in de breedte die onze middelen bieden", zegt gedeputeerde Sijbe Knol. "Dit is een derde van dat budget."
"Dat betekent wel dat zaken anders zijn dan de afgelopen jaren. Toen was de provincie een hele grote steun voor Arcadia. Dat blijven we, maar we hebben ook een verantwoordelijkheid naar de rest van het cultuurveld. Dus dit vinden we passend binnen de budgetten die er nu zijn."

"Ondernemersdrive"

De provincie hoopt Arcadia te stimuleren om breder in Fryslân te zoeken naar steun, zodat Arcadia een verhaal van Fryslân wordt.
"In 2018 zetten de gemeenten echt de schouders eronder. In 2022 was dat al iets minder. Dat vraagt ook ondernemersdrive van Arcadia om het contact met de gemeenten te zoeken. Dat doen ze al, maar dat kan intensiever en daar willen we ze ook bij helpen", zegt Knol.
Immie Jonkman © Omrop Fryslân
Arcadia zegt dat de verminderde steun het juist lastiger maakte om andere budgetten aan te trekken. "Zonder de basisfinanciering kunnen we lastig sponsoren vinden. De sponsoren die er nu zijn, doen dat ook omdat ze zien dat de provincie in ons investeert. Dat is toch een soort waardeoordeel."

Steun van provincie

Jonkman gaat dinsdag spreken in Europa, waar het college ook om extra subsidie vraagt. Dit besluit helpt daar volgens Jonkman niet bij. "We zijn zichtbaar in Europa, een goed voorbeeld van hoe je in vervolgsituaties kunt bouwen op de Culturele Hoofdstad. Dat kan onder andere omdat de provincie ons daarmee steunt. Dat wordt nu gehalveerd. We moeten ernaar kijken wat dat nu betekent."
Knol zegt dat de provincie Arcadia hoe dan ook blijft steunen: "Ik heb ook tegen Arcadia gezegd dat ik samen met ze naar gemeenten toe wil. Ook naar het rijk en ook naar Europa. Ze blijven daar een partner in vinden in de Provincie Fryslân."
Gedeputeerde Sijbe Knol © Provinsje Fryslân