Relatie omwonenden en Leeuwarder vliegbasis is beter geworden: "Van discussie naar dialoog"

© Omrop Fryslân, Remco de Vries
Ze komen uit verschillende wijken in Leeuwarden, maar ook uit dorpen als Jelsum, Koarnjum en Ingelum. Mensen die direct te maken hebben met de vliegbasis, zijn daar maandag uitgenodigd.
De vliegbasis verwelkomt uit alle omliggende dorpen veertig inwoners. Zij krijgen allerlei informatie over de luchtmacht en over de oefening Frisian Flag, die nog tot en met vrijdag wordt gehouden.
De gasten werden maandagochtend met een bus opgehaald bij de Elfstedenhal in Leeuwarden. Die brengt de groep naar een speciale VIP-tent op de vliegbasis.
Relaasje omwenners en Ljouwerter fleanbasis is better wurden
Een van de aanwezigen is Douwe Hoekstra uit Jelsum. "Het zijn mijn buren, dus je moet er zo nu en dan wel eens door de deur kijken", zo vertelt hij.

"Veel meer lawaai"

Waar Hoekstra precies benieuwd naar is? "Gewoon de algemene presentatie. Over het vliegen natuurlijk, maar ook over het geluid. Daar hebben wij natuurlijk mee te maken. Deze oefening geeft veel meer lawaai."
© Omrop Fryslân, Remco de Vries
"Ik vind het mooi dat de basis ons heeft uitgenodigd", zegt Geert Verf van dorpsbelang Marsum. "Wij hebben er natuurlijk veel lawaai van, dat is niet niks. Dan is het wel mooi dat mensen ook de andere kant van het verhaal horen."

Groot verschil

Volgens Verf is er een groot verschil tussen de verhoudingen van nu en die van tien jaar geleden, tussen omwonenden en de vliegbasis. "Toen was het nog: wij heulen niet met de vijand, daar gaan wij niet naartoe. Nu hebben zelfs de meest kritische Marsumers gezegd: wij komen. Het is van discussie naar dialoog gegaan."
Frisian Flag is een grote internationale luchtmachtoefening, die van 2 tot en met 13 oktober bij Leeuwarden wordt gehouden. Het gaat om toestellen uit zeven verschillende landen. Niet alle deelnemers komen naar Leeuwarden toe: zo vliegen de Deense F-16's vanaf hun thuisbasis en zetten de Britten een vliegdekschip in dat op de Noordzee ligt.
Dat er in de omgeving meer begrip is voor de vliegbasis en voor geluidsoverlast, kan te maken hebben met de oorlog in Oekraïne en de internationale ontwikkelingen, volgens sommige aanwezigen. Maar dat zorgt er niet voor dat het lawaai minder wordt.
"Wij worden elke dag geconfronteerd met de vliegbasis", zegt bezoeker Menno Kuperus. "Het mag van ons misschien wel wat rustiger." Waarom hij maandag aanwezig is? "Wij zijn gewoon benieuwd, bijvoorbeeld naar de F-35. Waarom ik daar gefascineerd door ben? Alleen al door het lawaai, dus ik wil hem zien."