Meer Friese huizen verkocht in derde kwartaal, prijzen ook hoger

Mensen kijken door het raam bij een makelaar © ANP
Er zijn in het derde kwartaal van dit jaar 10 procent meer Friese huizen verkocht dan in het kwartaal ervoor. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).
In vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar gaat het om een groei van 5 procent. De gemiddelde tijd voordat een huis wordt verkocht ligt in Fryslân op 33 dagen. Dat is gelijk aan het landelijk gemiddelde.
"Er is nu dus sprake van herstel van het aantal verkochte woningen", zegt Willem Donker, voorzitter van de NVM in Fryslân. "Dat is opmerkelijk, want traditiegetrouw is het derde kwartaal vanwege de vakantie-uittocht het minst goede kwartaal. Maar stijgende lonen en een verbeterde leencapaciteit zijn de reden van het hogere aantal transacties."

Extreem overbieden is over

De huizenprijzen waren in de afgelopen drie maanden 4 procent hoger dan in de periode ervoor. In vergelijking met het derde kwartaal van afgelopen jaar is er wel een daling, van 1,5 procent.
Gemiddeld kost een huis in Fryslân nu 340.000 euro. In heel Nederland ligt dat gemiddelde op 422.000 euro. Overbieden gebeurt in Fryslân in veertig procent van de gevallen. Het winnende bod ligt dan gemiddeld 1,5 procent hoger dan de vraagprijs.