Crowdfundingsactie voor tankstation Aldwâld na tweede inbraak: "Ik vond het zo sneu"

De inbrekers hebben voor duizenden euro's aan sigaretten gestolen © RTV NOF
Een crowdfundingsactie voor het tankstation van Fieten Olie aan de Foarwei in Aldwâld is nu al een succes. Het zat het tankstation de afgelopen tijd niet mee. Dinsdagochtend heel vroeg werd er voor de tweede keer in zes weken tijd ingebroken. Daarbij werd voor duizenden euro's aan goederen gestolen.
De inbraak is extra zuur, want op 1 september is het tankstation net overgenomen door twee jonge ondernemers. Ze hebben het tankstation verbouwd en verkopen er sinds kort ook broodjes. De politie denkt dat de inbraak het werk is van een bende die ook bij andere tankstations heeft toegeslagen.
Sjoukje de Haan uit Twijzel had medelijden met de jonge ondernemers en kwam met het idee voor de crowdfunding. Haar kinderen zijn bevriend met de twee tankstationhouders.
Het gedupeerde tankstation Fieten Olie in Aldwâld © RTV NOF
"Ik vond dat ik deze actie moest organiseren", vertelt De Haan. "Ze zijn net gestart met deze onderneming en werken zeven dagen per week van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Alles is nog niet eens af en dan overkomt die jongens dit. Ik vond dat zo ontzettend sneu."
Met een vriend van de jongens heeft ze de inzamelactie woensdag opgezet. Het bedrag loopt snel op, zegt De Haan. Het streefbedrag is 5.000 euro. Na een paar uurtjes was het bedrag al boven de 1.000 euro.
"Het geld gaat naar de jongens, zodat die weer verder kunnen", zegt De Haan. "Er is voor duizenden euro's aan sigaretten gestolen. Zij moeten dat allemaal voorfinancieren."
De inbraak vond dinsdagochtend vroeg plaats. In een paar minuten tijd hebben de inbrekers een kast met sigaretten en vapes leeggehaald.
De verdachten vluchtten in een witte Peugeot Partner, richting Kollum. Waarschijnlijk waren het dezelfde inbrekers die in augustus toesloegen.
De politie doet onderzoek en kijkt ook naar camerabeelden uit het gebouw. Wie meer weet, wordt gevraagd contact op te nemen.
Wilco Hellinga, een van de nieuwe ondernemers, laat in een reactie weten dat hij de crowdfundactie 'supermooi om te zien' vindt. Hij en zijn compagnon hebben al hun spaargeld in de zaak gestoken, vertelt hij. Het tankstation was woensdag, een dag na de inbraak, wel gewoon weer open.
De inbrekers zijn te zien op camerabeelden: