Ouderen in Oosterwolde niet gerust op komst statushouders; "Waarom hier?"

© Omrop Fryslan
Angst voor drukte en onveilige situaties: ouderen van zorgcentrum Rikkingahof in Oosterwolde zijn niet gerust op de komst van 190 statushouders. "Ze horen hier niet tussen de oude mensen."
In een leegstaand deel van het gebouw krijgen de mensen vanaf 1 januari onderdak voor maximaal een jaar. Het bericht van de komst van de statushouders overrompelde de bewoners.
Sjoerdje Stoelwinder is een van de bewoners van Rikkingahof. Volgens haar is het rustig wonen bij het zorgcentrum. Maar ze is bang dat de rust ver te zoeken is als de statushouders komen.

Bang

"Er komen wel gezinnen hier, hè. En tegenwoordig gebeuren er zoveel rare dingen. Ja, dan word je een beetje bang", zegt Sjoerdje. Haar grootste angst is dat de statushouders zullen inbreken en buiten op het terrein spullen vernielen.
Een eindje verderop in hetzelfde gebouw van Rikkingahof woont Harm Bakker. Hij begrijpt niet waarom het pand zo lang heeft leeggestaan en er nu statushouders in komen. Bakker: "Zij verdienen ook een huis. Maar onze eigen jeugd kan geen plek krijgen en mag ook niet in dat gebouw, maar zij mogen er wel in."
© Omrop Fryslân
Volgens burgemeester Jack Werkman van Ooststellingwerf wordt er gewerkt aan nieuwe plannen voor zorgwoningen op de plek van het lege pand. "De tijdelijke overbrugging die nu plaatsvindt is voor het COA de reden om hier voor een jaar tijdelijk statushouders onder te brengen", zegt Werkman.
De komende jaren worden er 700 woningen gebouwd, waardoor er volgens de burgemeester straks voor starters en jongeren voldoende kansen zijn op een huis.
Statushouders hebben hun plek verdiend en dan vind ik dat je een billetje moet opschuiven.
Frits van Ruiten, bewoner Rikkingahof
De vluchtelingen die in Oosterwolde opvang krijgen, hebben een tijdelijke verblijfsvergunning gekregen en mogen vijf jaar in Nederland blijven.
"Statushouders hebben hun plek verdiend en dan vind ik dat je een billetje moet opschuiven", zegt bewoner Frits van Ruiten. Maar dat ziet bewoner Griet van Ek heel anders.

Letterlijk ziek van

Van Ek is er letterlijk ziek van dat de statushouders naar Rikkingahof komen. "Ik ben er niet mee eens. Ze horen hier niet. Geloof mij maar dat duurt geen jaar: ze blijve ", zegt ze. Van Ek is ervan overtuigd dat de mensen na een jaar nog niet weg zijn.
Volgens Frits van Ruiten zou er niets aan de hand zijn als de nieuwkomers zich aanpassen. "Maar ik weet niet of die mensen in staat zijn om zich aan te passen. Hoeveel leed ze al niet achter de rug hebben."
Hij hoopt vooral dat de gemeenschap zich wat rustig houdt over de komst van de statushouders: "Want je houdt het toch niet tegen."

Steun in de raad

De opvang van statushouders in Rikkinggahof kan rekenen op een brede steun van de gemeenteraad, zo bleek uit een rondgang bij de verschillende fracties.