liveblog | 4 oktober

112-nieuws 4 oktober: Dode en zwaargewonde bij aanrijding in Garyp

In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste 112-nieuws in Fryslân. Hier vind je een overzicht van onder andere ongelukken, branden en verkeersinformatie in onze provincie.

Laatst bijgewerkt: 4 oktober, 22:16 uur
22:16

Een gewonde overleden na aanrijding

© CAMJO media
Een van de twee voetgangers die gewond raakten door de aanrijding in Garyp is om het leven gekomen. Het slachtoffer overleed ter plekke. "Zij is ter plaatse aan haar verwondingen overleden", zo meldt de politie.
Het tweede slachtoffer is zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. De autobestuurder raakte niet gewond.
De politie doet nog steeds onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.
21:01

Twee personen zwaargewond na aanrijding in Garyp

De hulpdiensten in Garyp © ProNews Producties
Op de Stinsweg in Garyp heeft rond 20.00 uur een aanrijding plaatsgevonden tussen twee voetgangers en een auto. Twee personen zijn daarbij zwaargewond geraakt, meldt de politie.
Er is een ambulance en een traumahelikopter ingezet om hulp te verlenen. De politie doet onderzoek naar hoe de aanrijding kon gebeuren.
16:26

Geen nieuwe tips over dode man Sneek

De politie heeft nog geen nieuwe tips binnengekregen over de dode man in Sneek. In het televisieprogramma Opsporing Verzocht werd dinsdag voor de tweede keer aandacht gegeven aan de man die op 9 mei dood in zijn woning aan de Molekrite werd gevonden. De 48-jarige man is waarschijnlijk in de nacht van 4 op 5 mei om het leven gebracht.
In de uitzending waren beelden te zien van een man met een karakteristieke manier van lopen die volgens de politie een verdachte is in deze zaak. In een eerdere uitzending waren ook al beelden te zien van de zaak. Dat leverde toen drie tips op.
14:15

Kettingen bij goudwisselkantoor Leeuwarden mogelijk gestolen

Bij een goudwisselkantoor in Leeuwarden is op 18 september een aantal gouden kettingen ingeleverd. De politie denkt dat deze 13 kettingen mogelijk zijn gestolen. Van alle sieraden zijn foto's online gezet door de politie. Wie meer weet of wie bepaalde kettingen mist, wordt gevraagd om contact op te nemen met de politie.
10:11

'Piet Babbeltruc' geeft op Snapchat opdracht voor aanslag met vuurwerkbom in Drachten

Agenten (niet in Drachten) © ANP
Vier jonge mannen die begin maart betrokken waren bij aanslagen met zelfgemaakte vuurwerkbommen op twee huurwoningen in Drachten zijn door de rechtbank veroordeeld tot werkstraffen en, voor degene die de opdracht gaf, een gevangenisstraf.
Het gaat om twee negentienjarige mannen en een 17-jarige verdachte uit Hoogezand. Een 19-jarige inwoner van Arnhem heeft gefungeerd als tussenpersoon. Hij had via Snapchat de 'klus' aangenomen van een anonieme opdrachtgever, bijgenaamd 'Piet Babbeltruc'.
Over een motief achter de aanslagen is vooralsnog niets bekend. De ontploffingen vonden plaats op 4 en 5 maart. Twee huurwoningen aan de Tynje en Stelpswyk in Drachten waren het doelwit.
Kenteken
De man uit Arnhem kreeg de hoogste straf. Hij had het plaatsen van de bommen uitbesteed aan een van de verdachten uit Hoogezand. Die had op zijn beurt twee dorpsgenoten ingeschakeld.
Toen ze in Drachten waren, noteerden omwonenden het kenteken van de auto waarin de drie uit Hoogezand zaten. Daardoor konden ze snel worden aangehouden.
Straf
De 17-jarige was tijdens de aanslagen in de auto blijven zitten. Hij werd veroordeeld tot een jeugddetentie van vier dagen - gelijk aan het voorarrest plus 120 dagen voorwaardelijk en een werkstraf van 30 uur. Zijn twee 19-jarige dorpsgenoten werden veroordeeld tot werkstraffen van respectievelijk 240 en 180 uur en voorwaardelijke celstraffen van 9 en 6 maanden.
De Arnhemmer kreeg een gevangenisstraf van 16 maanden waarvan de helft voorwaardelijk opgelegd.