Schapenziekte blauwtong verspreidt zich in Fryslân maar er is geen vaccin: "Het doet pijn"

Een schaap met blauwtong © Omrop Fryslân
Blauwtong duikt steeds vaker op in Friesland. De virusziekte is afkomstig uit Zuid-Afrika en treft schapen en andere herkauwers, zoals geiten en koeien. Vaak met dodelijke afloop.
Het is voor het eerst sinds 2009 dat de ziekte weer in Nederland is. De dieren raken besmet door de steek van knutten, een soort muggen. Ondanks de naam van de ziekte krijgen veel dieren geen blauwe tong. Wel ondervinden ze vaak hoge koorts, pijnlijke poten, overmatige speekselproductie en kwijlen.
Ook ontstaat er zweren aan de kop, tong en lippen van het beest. Dit zorgt ervoor dat zij minder eten en in veel gevallen uiteindelijk overlijden.
Blautwong rukt op in Fryslân: "Er is geen vaccin"
Boeren in Fryslân zien het aantal besmettingen bij hun dieren toenemen. De ziekte treft vooral veel schapen. Hobbyboer Wiepke Lam uit Oudega (De Fryske Marren) heeft veertig Swartebles-schapen, een zeldzaam huisdierras. Meerdere schapen hebben al blauwtong. Eén ligt zelfs op sterven.
Geen vaccin
Hij verwacht dat bijna al zijn schapen aan de ziekte moeten geloven. "Het is je hobby, het is je passie. Ik fok er al meer dan 10 jaar mee met mijn vrouw. De schapen hebben ook allemaal een naam. Het doet pijn."
Wiepke Lam met zijn schaap 'Blaaike' © Omrop Fryslân
De ziekte is niet besmettelijk, maar het verspreidt zich snel en er is geen behandeling mogelijk. Er is namelijk nog geen vaccin voor dit type van de infectie beschikbaar in Europa.
Het mugje, de knut, zit in de buitenlucht. Het is ontzettend lastig om die te bestrijden.
Kees Uil, Dierenartspraktijk Reduzum-Grou
Dierenartsen zijn daarom aangewezen op symptoombestrijding. "We kunnen alleen ondersteunen door pijnstillers of ontstekingsremmers te geven. Op het moment dat de ontsteking heel erg wordt kunnen we het onderdrukken met antibiotica", zegt dierenarts Kees Uil van Dierenartsenpraktijk Reduzum-Grou.
Volgens hem is preventie erg moeilijk. "Het mugje, de knut, zit in de buitenlucht. Het is ontzettend lastig om die te bestrijden." Eigenaren van dieren met blauwtong zijn verplicht dat te melden bij de dierenarts. Zo kan de Nationale Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) overzicht houden op het aantal besmettingen.

Strenge winter

Het is nu wachten op een strenge winter, want daar kunnen knutten niet goed tegen, zegt Uil: "Hij houdt niet van vorst en temperaturen onder de tien graden. Het zou dus fijn zijn als we nachtvorst krijgen. Dan verdwijnt de knut en daarmee de verspreiding ook."
Blauwtong vormt geen gevaar voor de mens.