Jeugdzorginstelling Woodbrookers sluit per 1 juli de deuren

Behandelcentrum Woodbrookers in Kortehemmen © ProNews
Jeugdhulp Friesland heeft het voornemen om jeugdzorginstelling Woodbrookers 1 juli 2024 te sluiten. Dat is net bekend gemaakt op hun website. Hierna bestaat de gesloten jeugdzorg niet meer in Fryslân.
Jeugdhulp Friesland wil de transformatie van het behandelcentrum versnellen. Er is twijfel over de kwaliteit van zorg die de instelling kan leveren aan de jongeren.
"Extern neemt het vertrouwen af dat Woodbrookers de jongeren in voldoende mate de zorg kan bieden die zij nodig hebben", schrijft de organisatie op hun website.
Daarnaast heeft de Leeuwarder gemeenteraad aangedrongen op alternatieve zorgvormen en wil het kabinet dat er na 2030 geen gesloten jeugdzorginstellingen zijn.

Toekomstige cliënten

Op dit moment zijn er nog acht plaatsen beschikbaar in de gesloten instelling voor jongeren die ernstige gedragsproblemen hebben. Jeugdhulp Friesland is daarom bezig met onderzoeken hoe ze willen omgaan met toekomstige cliënten en waar die dan het beste terecht kunnen.
De versnelde sluiting zou volgens Jeugdhulp Friesland geen consequenties hebben voor de jongeren die er op dit moment verblijven.
Jeugdhulp Friesland kan nu nog niets zeggen over een exacte planning van de transformatie, maar houdt 1 juli 2024 vast als uiterste sluitdatum.
De gemeente Leeuwarden is dinsdagavond op de hoogte gebracht maar gaf aan nog niet inhoudelijk te kunnen reageren op het besluit.

Wat is er aan de hand bij Woodbrookers?

Het rommelt al langer bij de instelling. Woodbrookers kwam anderhalf jaar geleden voor het eerst in het nieuws toen een kinderarts van ziekenhuis Nij Smellinghe melding maakte over misstanden in de jeugdzorg.
Het leven van een 14-jarig meisje dat bij hem onder behandeling was, werd daardoor volgens hem zelfs in gevaar gebracht. Het meisje zat onder andere een tijd in Woodbrookers. Na de melding kwamen nog veel meer berichten naar buiten over misstanden bij de zorginstelling.