Slechte oogst van appels betekent dit jaar geen appelsap voor Stichting Fryske Frucht

© ANP
Er hangen niet genoeg appels in de bomen voor stichting Fryske Frucht om appelsap van te maken. Het weer van het voorjaar heeft de oogst geen goed gedaan.
Normaal gesproken maakt de stichting appelsap van appels die bij particulieren onder de boom blijven liggen. Dit jaar zijn er echter te weinig om met de productie van sap te beginnen.
"Je hebt gewoon pech dat de temperaturen in het begin van het jaar minder waren, het was te koud voor de appels", zegt Tjitte de Wolff van de Fryske Frucht.

Verlies

De stichting heeft een bepaald aantal kilo's appels nodig om met de productie te kunnen beginnen. "Anders is het de moeite niet waard. Dan kom je onder de kostprijs. We zijn ook een stichting, dan kunnen we niet op verlies draaien."
In de toekomst wil de stichting daarom ook inzetten op het maken van sap van andere vruchten en het maken van andere soorten dranken. "Dan willen we niet alleen maar appelsap maken maar ook cider of mengdranken, zoals peren-appelsap.
Om zich verder te kunnen ontwikkelen heeft de stichting wel meer mankracht nodig. Vooral voor het bestuur heeft de stichting leden nodig.