Coronavaccinatie kan weer gehaald worden door mensen met hoger risico

© Omrop Fryslân
Mensen die een hoger risico lopen om ziek te worden door corona kunnen vanaf maandag weer een coronaprik halen. In Fryslân werden zo'n 1200 prikken gezet.
De vaccinatie kan zowel in Drachten als in Leeuwarden worden gehaald. 60-plussers kunnen de komende weken een uitnodiging in hun brievenbus verwachten. Andere groepen die bijvoorbeeld om medische redenen een prik mogen halen, krijgen geen brief maar moeten wel een afspraak maken.
Coronavaccinatie kan weer worden gehaald door mensen met hoger risico
"99 procent van de bevolking is in aanraking geweest met corona, heeft antistoffen of is gevaccineerd", zegt Jeannette Provoost, arts van de GGD en projectleider van de vaccinatiecampagne. De groep die de vaccinatie weer kan halen lopen een groter risico ernstig ziek te worden. "Daarom wordt geadviseerd deze groep een extra vaccinatie te geven."

Twijfels

Mensen op de priklocatie wisten te vertellen waarom ze de prik namen. "Het is voor je eigen veiligheid en ook voor die van anderen.", zegt een man. "De eerste keer dat ik corona kreeg ben ik behoorlijk ziek geweest, mijn man heeft mij toen verzorgd en twijfelde niet."
Toch zijn er ook mensen in de wachtkamer die wel getwijfeld hebben. Voor sommigen is het prik nummer zes. "Ik heb er wel even over nagedacht door de bijwerkingen en de vraag: wordt het niet een beetje te veel?"
De komende tijd gaat de GGD ook nog met een mobiele priklocatie door de provincie reizen. Het is tot december mogelijk om een vaccinatie te halen.