Wilco en Petra gingen bijna failliet door corona, maar de Admiraliteitsdagen halen ze uit het slop

© Omrop Fryslan
Catering-ondernemers Wilco en Petra Mulder uit Drachten gingen net als veel andere ondernemers bijna kopje onder door de coronacrisis. Maar veel hamburgers bakken én verkopen op de Admiraliteitsdagen in Dokkum zorgde onlangs voor een wonder: de omzet op dat feest trekt het stel uit de rode cijfers.
Warme dagen, livemuziek en veel feestgangers in de stad: het zijn de perfecte omstandigheden voor een succesvol festival. Maar dansen maakt hongerig. Bezoekers weten de stand met broodjes pulled pork en hamburgers met coleslaw van Wilco en Petra zo goed te vinden, dat het stel op de laatste dag bijna al het vlees heeft verkocht.
Wilco realiseert zich dan dat hij een record aan omzet draait en wordt er bijna licht van in zijn hoofd: "Dat was wel een momentje voor mij. Toen liep ik even weg uit de stand."
Wilco en Petra gingen bijna failliet door corona
Het gevoel was niet te beschrijven voor Wilco. "Op zo'n moment glijdt er zoveel stress van mijn schouders af." Zijn vrouw hangt op dat moment nog boven de barbecue. "Ik ben maar doorgegaan, want ik kon er niet bij vandaan. Hij was weg en ik ben de enige die dan kan bakken. Maar ik heb hem later wel even geknuffeld, hoor!", zegt Petra.

Van de straat gehaald

Als de evenementen in de coronacrisis platliggen, proberen Wilco en Petra met de tozo-uitkering de eindjes aan elkaar te knopen. "Mijn geluk was dat een Australische chef mij van de straat haalde", zegt Wilco.
© Omrop Fryslan
In Harlingen loopt Wilco een kok tegen het lijf die vraagt of hij hem een half jaar kan vervangen op een superjacht. En dat doet hij. "Daarmee kon ik het eerste deel van de coronaschuld aflossen en ik was een hele ervaring rijker", zegt Wilco.
Het betalen van de coronaschulden zorgt bij veel ondernemers voor grote problemen. Bedrijven krijgen uitstel van belasting, maar de Belastingdienst wil dat die ondernemers nu afbetalen.
© Omrop Fryslan
Op een paar vleesprikkers na en uitgedroogd gras, is er een paar weken na de Admiraliteitsdagen niet veel meer van het feest te zien. Maar als Wilco terugkomt op De Markt in Dokkum, beseft hij dat die plek symbool staat voor een nieuw begin.
"Het geeft een kik. Coronatijd was een hele zware tijd voor ons. Het was bikkelhard werken om er uit te komen", zegt Wilco. Zijn vrouw en hij zijn dan ook blij dat ze weer normaal kunnen ondernemen. "En we lachten weer, dat is het allerbelangrijkste."