Zorgeconoom: "Fusie ziekenhuizen Fryslân is het beste voor de zorg"

© ANP / Omrop Fryslân

Friese gemeenten en de provincie moeten inzetten op een zorgnetwerk en ziektepreventie. Dat zegt Jochen Mierau, professor en hoogleraar Economie van de Volksgezondheid aan de Rijksuniversiteit Groningen in de Omrop Fryslân Podcast Wike yn, wike út.

Mierau laat daarin zijn licht schijnen op de fusieplannen van de ziekenhuiszen Tjongerschans in Heerenveen en Antonius in Sneek en het plan om een nieuw ziekenhuis de bouwen in Joure. Een ontwikkeling die volgens het niet meer de voorkomen is; "Het is een gevolg van de demografische en technologische ontwikkelingen."

Voor Mierau komt het ook niet als een verrassing. Bij de burgen in Groningen hebben ze al een soortgelijk traject doorlopen. Daar ging het om een fusie en sluiting van de ziekenhuizen van Delfzijl en Winschoten.

Die zijn opgegaan in een nieuw ziekenhuis in Scheemda, het Ommelander ziekenhuis. "De beide ziekenhuizen moesten investeren in nieuwbouw. Ze hebben toen gekozen voor een fusie met een geografisch optimale ligging. Dat doen ze nu in Fryslân ook."

Niet meer voldoen aan de zorgplicht

Een van de belangrijkste redenen voor de fusie van de Friese ziekenhuizen is het personeelstekort. Er zijn tal van vacatures die lastig of niet vervuld kunnen worden. Mierau: "Wachtlijsten zijn dusdanig lang dat niet meer voldaan kan worden aan de zorgplicht. De zorg is nu onvoldoende toegankelijk."

In de podcast Wike yn, wike út praat Wim Brons met gasten en verslaggevers over onderwerpen uit de actualiteit of ontwikkelingen in de provincie. De podcast is te vinden op Spotify of in de Apple podcasts app.

Sommige mensen vragen zich af hoe een fusie verandering in kan brengen. Volgens Mierau heeft dat te maken met de concurrentie tussen de ziekenhuizen. Om die slag te winnen, moet je kunnen laten zien dat je ook de patiënten van de ander kan behandelen, zo zegt de hoogleraar.

'Leer van de Groningers'

De bestuurders die hier de plannen maken, zouden goed moeten kijken naar wat ze dat hebben neergezet, zegt Mierau. "Er is daar goed gekeken naar beschikbaarheid en toegankelijkheid. Parkeren bij een ziekenhuis is vaak duur. Daarom hebben ze het daar gratis gemaakt. Er is ook een goede OV-verbinding."

Presentator Wim Brons, zorgeconoom Jochen Mierau en verslaggever Hayo Bootsma. © Omrop Fryslân

Voor die goede ov-verbinding zouden de provincie en de gemeente zich nu moeten inzetten, zo stelt de hoogleraar. "Het gaat in de basis om de gezondheid en het welzijn van de mensen. Dat begint op buurtniveau."

Mierau vindt dan ook dat gemeenten moeten investeren in kleinschalige voorzieningen waar mensen elkaar ontmoeten. "Als een jeu-de-boulesvereniging op omvallen staat, steun die dan. Houd dat sociale overeind."