Beter toezicht nodig op landschap Waddengebied, zegt Waddenacademie

Heleen van Londen fan de Waddenacademie © Omrop Fryslân
We moeten met elkaar beter afspreken, bewaken en duidelijk maken wat zo belangrijk is aan ons kustlandschap, om dat voor de toekomst te bewaren. Dat is eigenlijk de centrale boodschap waar Heleen van Londen mee kwam op het 31e Waddensymposium van de Waddenacademie in Harlingen.
Van Londen is portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening, Landschap en Cultuurhistorie bij de Waddenacademie.
De wereld is momenteel in beweging. Er is bijvoorbeeld een energie-transitie en er is ook een opgave voor woningbouw. "Als je per project gaat besluiten of iets wel of niet kan, dan weeg je de negatieve effecten per project af", zegt Van Londen.
"Maar als je dat niet voor het grotere geheel doet, dan verlies je misschien toch met een salamitechniek een deel van je landschap. En wie houdt er eigenlijk zicht op het grotere geheel?"
We weten een hoop van ons landschap, maar niet alles volgens haar. "Wat er nodig is, is informatie om te kunnen sturen. De opgave is om zoveel verandering aan een landschapskarakteristiek toe te staan naar de draagkracht van die karakteristiek."

"Bewuste keuze"

Maar waar ligt die grens? Van Londen: "Op een gegeven moment moet je constateren dat als je er nog één ontwikkeling bij doet, gaat het dan ter ziele of niet? En dat moet een bewuste keuze zijn. Je kan het doen, maar dan heb je het niet meer. Die informatie en die kennis hebben we denk ik niet." En dat moet worden opgepakt, volgens haar.