Femke Kok wil vooral verbeteren op de 1.000 meter: "Ik ben echt sterker geworden"

Femke Kok na haar eerste wereldtitel © Orange Pictures
Femke Kok wil zich dit seizoen vooral verbeteren op de 1.000 meter. De 22-jarige schaatsster werd vorig jaar wereldkampioen op de 500 meter en wil nu ook op de 1.000 meter stappen zetten. "Vooral mijn laatste rondje moet beter."
De voorbereiding zit er bijna op. Dit weekend is de eerste wedstrijd in Thialf met een NK voor clubteams. Kok: "Zo'n zomer vliegt altijd voorbij. Maar ik heb een goede zomer gehad. Geen blessures, dus ik ben benieuwd."
Vorig seizoen werd Kok voor het eerst wereldkampioen. Althans, in 2020 pakte ze met de teamsprint ook al eens goud, maar de wereldtitel op de 500 meter was haar eerste individuele goud op een WK.
Maar volgens Kok is haar status niet veranderd nu ze wereldkampioen is geworden. "Dat valt wel mee. Ik ben er heel trots op en ik ben heel blij dat het is gelukt. Maar het verandert mij niet als mens. Ik ben blij dat ik wereldkampioen ben, maar ik wil dat vooral nog veel vaker worden."

Aparte verzoekjes

Kok merkt wel dat ze na de wereldtitel bekender is geworden. "Je wordt wat vaker herkend. En er komen mooie dingen op je pad. Maar het valt me mee."
Ze wordt niet alleen vaker herkend, ze krijgt soms ook wel vreemde berichten. "Er zitten soms wel rare verzoekjes tussen. Vooral op Instagram. Dat mensen foto's willen van je voeten. Dat is wel creepy."
Femke Kok blikt vooruit op het nieuwe seizoen
Wat de mooie dingen die op haar afkomen betreft, denkt ze vooral met een goed gevoel terug op de 'uitblinkerslunch'. Kok werd uitgenodigd om op 1 september op Paleis Noordeinde te lunchen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. "Dat was wel echt een mooie ervaring. Echt wel dat ik dacht: wow."
Samen met sporters zoals zwemmers Marrit Steenbergen en schaker Anish Giri schoof ze aan een tafel met mensen als Jochem Myjer en Stien. En natuurlijk met de koning en koningin.

Praatje met de koning en koningin

"Ik moest met mijn toegangsbewijs en paspoort naar de ingang en daarna gingen we eten. Toen kwamen ze bij ons aan tafel en maakten ze een praatje. Het ging vooral over het schaatsen. Echt leuke gesprekken. Ze waren goed op de hoogte van wat iedereen had gedaan."
Het koninklijk paar met de gasten van de Uitblinkerslunch © ANP
Vorig seizoen eindigde Kok het seizoen geweldig met de wereldtitel. Maar het seizoen begon vrij slecht. Zo werd ze op de eerste wereldbeker in Stavanger 12e op de 500 meter. Maar dit seizoen moet dat anders.
"Ik probeer nu echt vanaf het begin goed te zijn. We hebben op een net andere manier getraind. Bij de krachttraining doen we bijvoorbeeld wat meer kilo's. Met fietsen gaan we net wat langer door. Ik verleg altijd mijn grenzen, en ben echt sterker geworden."
Ze heeft het deze zomer niet per se anders aangepakt, maar wel wat accenten verlegd. "We hebben vooral een goed plan gemaakt. En alles gaat beter. Alle waarden. Het fietsen, de krachttraining. Nu moet ik dat nog omzetten naar het ijs."

Focus op een betere 1.000 meter

Koks beste afstand is duidelijk de 500 meter. Op de 1.000 meter is Jutta Leerdam bijna niet te verslaan. Daardoor heeft ze op bijvoorbeeld een WK Sprint nu nog een achterstand op Leerdam.
De focus ligt dus weer op de 500 meter. "Maar zeker ook op de 1.000 meter. Daar heb ik deze zomer hard aan gewerkt, omdat ik dat beter wil doen. En als het goed is gaat dat niet ten koste van de 500 meter."
De twee kortste afstanden verschillen qua voorbereiding niet zoveel van elkaar. Je moet vooral sterk zijn. Maar toch heeft Kok wel net een beetje anders getraind.
"Je gaat natuurlijk niet als een 3kilometer-specialist trainen. Maar ik denk ook dat als ik mijn 1.000 meter verbeter, ik dat bij mijn 500 meter ook doe. Vooral het laatste rondje op de 1.000 meter moet beter. Als het goed is, lukt dat door de trainingen van deze zomer ook."
"Het is wel een droom dat ik dat verbeter."
Femke Kok over het baanrecord op de 500 meter in Thialf
De nu 22-jarige Kok is opgegroeid in Nij Beets. Daar woont ze nog altijd, thuis bij vader en moeder. "Iedereen woont in Heerenveen en dan kom je ze weer tegen. Dus als ik thuis ben, dan ben ik thuis en dat vind ik wel lekker."
Haar ouders zijn hun dochter nog niet zat. "Nee, dat denk ik niet. Anders hadden ze me er wel uitgeschopt."

WK sprint en WK afstanden

Het eerstvolgende toernooi dat echt van belang is voor Kok, is het WCKT in Thialf: het World Cup Kwalificatie Toernooi. Dat vindt plaats tussen 27 en 29 oktober.
Op dat toernooi zal Kok zich proberen te plaatsen voor de eerste wereldbekers van het seizoen. Het wereldbekerseizoen begint met wedstrijden in Japan en China.
Het moment van pieken ligt vooral in februari en maart. Dan komen de belangrijkste toernooien van dit seizoen. "Het WK afstanden, maar ook het WK sprint. En ik wil gewoon op beide goed zijn. Op beide momenten pieken."

Seizoen 2022/2023

Vorig seizoen werd Femke Kok wereldkampioen op de 500 meter, maar ze begon het seizoen slecht. Ze werd op de eerste wereldbeker in Stavanger 12e en op de wereldbekers daarna kwam ze niet verder dan een 4e plaats.
Op het NK Sprint eind december kwam er al verbetering. In het sprintklassement eindigde ze achter Jutta Leerdam als tweede, maar ze won wel een 500 meter.
Op het EK sprint begin januari werd ze tweede in het klassement. Ze won weer een keer de 500 meter, maar op de tweede 500 meter en op de 1.000 meter eindigde ze drie keer achter Jutta Leerdam.
Begin februari pakte ze de titel op het NK afstanden, maar daarna kwam nog de WK afstanden. Daar beleefde Kok haar hoogtepunt tot nu toe: ze werd wereldkampioen op de 500 meter.
En dan heeft ze los van medailles nog een wens: het baanrecord op de 500 meter verbeteren in Thialf. Dat is nu in handen van de Russische Angelina Golikova. De tijd van 37,02 staat sinds 2020 op het bord en Kok kwam al een paar keer in de buurt. Haar snelste tijd in Thialf is 37,08. Sterker nog, die tijd reed ze twee keer.
"Ik ben al heel vaak heel dichtbij het baanrecord op Thialf geweest op de 500 meter. Het is wel een droom dat ik dat verbeter.
Dat zit wel in mijn achterhoofd."