Hester is nog lang niet beter na corona: "Ik dacht: dit is niet mijn leven"

Hester Berkelmans © Omrop Fryslân
Nog altijd worstelen mensen met de gevolgen van corona. Een oplossing voor long covid-patiënten is er voorlopig niet. Hester Berkelmans uit Leeuwarden zat lang thuis met klachten, maar werkt sinds kort weer.
Hester wordt in het begin van 2022 ziek door corona. Ze heeft dan al een prik tegen het virus en de daaropvolgende booster gehad. Als de verkoudheidsklachten afnemen, probeert ze weer aan het werk te gaan.
Maar het werken houdt ze niet vol: "Toen ben ik omgevallen, bijna letterlijk. Ik kon niets meer." Hester kan in die tijd geen prikkels verwerken. Tekst en muziek is haar al te veel. De huisarts kan niet veel meer doen dan Hester adviseren rust te nemen.

"Als dit mijn leven is..."

Ze is ten einde raad als haar situatie maanden later nog niet is verbeterd. "Het is verschrikkelijk. Ik kon niks en dat duurde ook best lang. Ik was een jaar geleden nog zover dat ik dacht: van mij hoeft het eigenlijk niet meer. Als dit het is: dit is niet mijn leven. Dit wil ik eigenlijk niet meer."
Hester Berkelmans zat lang thuis met coronaklachten
Toch komt er licht aan het einde van de tunnel. Hester kan weer teksten schrijven en dat is belangrijk in het werk dat ze doet. Ze is coördinator op de marketingafdeling van het Oerol festival.
Omdat ze voor die baan vooral op Terschelling moet zijn en het reizen te zwaar is, zoekt Hester een andere plek om te re-integreren. Haar oude werkgever, schouwburg De Harmonie, durft het aan om Hester een aantal uur per week te laten werken.
Hester Berkelmans © Omrop Fryslân
"Dat is echt zo ontzettend fijn, omdat ik heel veel dingen al weet. Er werkt ook een aantal nieuwe mensen die ik nog niet kende, maar dat is een goede mix om weer te re-integreren. Ik merk dat het me heel goed doet. Ik merk dat ik stappen maak in het gelukkiger worden", zegt Hester.

Spannende stap

Voor De Harmonie is het ook een belangrijke stap. "Omdat je iemand binnenhaalt van wie niet duidelijk is of diegene ook inderdaad helemaal gaat re-integreren", zegt Coromandel Brombacher als nieuwe werkgever.
"Maar ik vind het persoonlijk en als werkgever erg van belang dat mensen terug kunnen komen op een goede manier in de maatschappij. We kijken samen wat er kan en daar maken we goed afspraken over."
Ik ben ook de moeite waard als ik niet alles kan wat ik vroeger kon.
Hester Berkelmans
Het weer onder de mensen waarom en het gevoel hebben dat je weer iets kunt betekenen, dat is voor Hester belangrijk.
Ze denkt niet dat ze ooit weer helemaal beter wordt, maar ze kan dat nu wel beter accepteren. "Ik ben ook de moeite waard als ik niet alles kan wat ik vroeger kon."

Stilstaan bij corona

Om stil te staan bij de gevolgen van de crisis heeft een speciaal nationaal comité een tentoonstelling opgezet. Het comité heeft expres niet gekozen voor een monument of herdenking, maar voor een tentoonstelling. Vanaf vrijdag reist die bij alle provincies langs.
Hester Berkelmans is weer aan het werk © Omrop Fryslân
Een herdenking zou volgens Hester ook te vroeg komen. "Ik ben nog een van degenen met wie het langzaam beter gaat. Maar er zijn ook mensen me wie het helemaal niet beter gaat. Er gaan zelfs nog steeds mensen dood aan corona."
Hester zou liever zien dat er meer geld wordt gestoken in wetenschappelijk onderzoek om corona te kunnen genezen. "Maar ik denk dat het ook belangrijk is dat er aandacht voor blijft."