Frisian Flag begint vandaag: 's ochtends en 's middags oefeningen boven Fryslân

© Klaas Koopmans
De grote internationale luchtmachtoefening Frisian Flag staat op het punt van beginnen. Van 2 tot en met 13 oktober vliegen 35 vliegtuigen twee keer per dag een missie.
Er wordt twee keer per dag gevlogen. 's Ochtends begint het vliegprogramma om 9.30 uur en dat duurt een uur. 's Middags gaan de vliegtuigen de lucht in van 13.30 tot 14.30 uur. 's Avonds wordt er niet gevlogen.
Normaal gesproken wordt Frisian Flag in het voorjaar georganiseerd. Dat was dit jaar niet mogelijk, omdat beide start- en landingsbanen eruit lagen in verband met renovatie.
Het gaat om toestellen uit zeven verschillende landen. Niet alle deelnemers komen naar Leeuwarden: zo vertrekken de Deense F-16's vanaf hun thuisbasis en zetten de Britten een vliegdekschip in dat op de Noordzee ligt. Een radarvliegtuig doet mee vanaf de Franse thuisbasis.

Overlast

"Er zijn inderdaad minder toestellen hier in Leeuwarden", zegt oefenleider majoor Marcel Burgers. "Dat scheelt altijd iets voor de geluidshinder. Maar goed, geluid wordt er sowieso geproduceerd en we proberen dat zoveel mogelijk te beperken voor de omgeving."
Vier Nederlandse F-35's bij Frisian Flag van vorig jaar © ANP
Voor de deelnemers zelf is het jammer dat een aantal vanaf een andere basis opereren. "De kracht van zo'n oefening is juist dat je van elkaar leert. Het gaat dus vooral om de debriefing. Daarom doen we dat nu via een videoverbinding."

Ook boven land

Het oefengebied bevindt zich vooral boven de Noordzee. In de tweede week wordt dat gebied uitgebreid boven land. Het gaat dan om de provincies Fryslân en Groningen en delen van Noord-Holland, Drenthe en Overijssel. Dat was in vorige edities niet het geval. Het is wel noodzakelijk, zegt Burgers. "We kunnen dan beter oefenen met de F-35's."

Parkeren

Het parkeren voor spotters (mensen die de vliegtuigen fotograferen) aan de kant van de basis die aan Marsum grenst, gaat deze keer anders. Normaal gesproken kan de auto worden geparkeerd in een weiland naast de weg bij de spottersbult bij Marsum. Dit jaar is dat echter niet mogelijk. De weg naar de bult is afgesloten voor verkeer. Bovendien is de grond te nat om daar auto's te plaatsen.
Spotters bij Frisian Flag 2022 © ANP
In overleg met de gemeenten en de provincie is besloten dat auto's langs de weg van Marsum naar Ingelum mogen staan. Parkeren op het fietspad is verboden. Ook wordt nadrukkelijk gevraagd de auto niet in Marsum neer te zetten, om daar overlast te voorkomen.
Aan de kant van de basis die aan Jelsum grenst, geldt dat auto's aan de kant van de parallelweg mogen staan. Ook daar moet ruimte overblijven voor fietsers en wordt gewaarschuwd goed rekening te houden met het verkeer op de provinciale weg.
De verkeersmaatregelen voorafgaand en tijdens Frisian Flag © Defensie.nl