Boeren willen stikstofregel overtreden: aardappels nog niet klaar voor oogst

© Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Aardappelboeren op zandgrond willen zich niet aan de regel houden om voor 1 oktober te oogsten. De aardappels moeten dan plaats maken voor gewassen die stikstof vangen, maar veel consumptie-aardappelen zijn nog niet rijp.
Eigenlijk had boer Anne Graafstra al moeten beginnen zijn aardappelen binnen te halen, maar zijn land bij Appelscha ligt er stil bij.
Boer haalt niet alle aardappelen uit de grond voor 1 oktober
De aardappelen zijn nog niet rijp en dus staat hij voor een dilemma. En dat geldt voor veel aardappelboeren op zandgrond. Die willen zich niet aan de nieuwe regel houden. "Eén oktober is te vroeg voor deze aardappel ", legt Graafstra uit.

Natuur bepaalt het schema

"En dit jaar hebben we het nadeel dat we een laat voorjaar hebben gehad. We liggen drie weken achter op schema en dan schuift alles op. We hebben te maken met natuur en de natuur bepaalt. Het is een regel die in de landbouw niet toe te passen is. "
In soad konsumpsje-ierappels op sângrûn binne net klear foar 1 oktober © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
De consequentie van het overtreden van de regel is dat de boeren volgend jaar minder mogen bemalen en daardoor veel minder opbrengst krijgen. "Ik vind het waardeloos", zegt Graafstra.
"Het doel wordt ook niet gehaald. Dit zijn groene aardappelen en die leggen nog steeds stikstof vast. Om die nu af te slachten, dat is gewoon etensverspilling." Bovendien moeten de gewassen, die dan worden geplant om stikstof te vangen, zoals raaigras en rogge, eerst ook nog groeien voordat ze hun werk doen.

Datum verschuiven

Graafstra wil met landbouworganisatie LTO proberen om de bureaucratische regel van tafel te krijgen om ook na 1 oktober aardappels te kunnen oogsten.
"Het ministerie zegt dat het van Brussel moet, maar in België hebben ze de datum van 15 oktober verschoven naar 15 november. Nederland blijft bij die 1 oktober. Normaal zijn we 1 november klaar, dus dat zou ons veel kunnen helpen als het een maand opschuift."

België en Duitsland

In België en Duitsland moeten de boeren zich aan dezelfde stikstofnorm houden, maar hebben ze meer vrijheid in wanneer ze kunnen oogsten. Teun de Jong, akkerbouwer en voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond, geeft aan dat de datum van 1 oktober is bepaald om derogatie in de veehouderij in stand te houden.
Hij vindt dat de verkeerde sector opdraait voor de stikstofproblematiek. Hij pleit ervoor om het de boeren individueel te laten oplossen.