Veerbootgangers let op: sluisbruggen in Harlingen opgelapt, auto's moeten om

De Tsjerk Hiddessluzen yn Harns © Omrop Fryslân, Earryt Sijens
Wie de komende dagen naar Vlieland of Terschelling reist, moet waarschijnlijk omrijden. De provincie start met groot onderhoud aan de bruggen bij de Tsjerk Hiddessluizen in Harlingen.
Vanaf maandag 25 september 22.00 uur tot en met maandag 2 oktober 6.00 uur kunnen er geen auto's over de brug, die vlak naast de veerhaven ligt. Wandelaars en fietsers kunnen nog wel over de brug heen, maar auto's dus niet.
Er is geen brugbediening, dat betekent dat alleen boten die al onder de brug door passen nog door kunnen varen.
De Tsjerk Hiddessluizen in Harlingen zijn aan groot onderhoud toe
"De brug is aan het eind van zijn technische levensduur", zegt projectleider Hotze Brouwer van de provincie. "Het bewegingswerk, het aandraaien en de elektrische installatie hebben hun beste tijd gehad. Dus er is groot onderhoud nodig om het risico op storingen te beperken en de brug in goede conditie te houden."

Borden voor het eilandverkeer

De omleidingsroutes worden met borden aangegeven, vertelt Brouwer. "Het eilandverkeer moet goed de borden in de gaten houden. Ze kunnen met de reguliere bebording gewoon naar het langparkeren toe. Maar als ze gebruik maken van pendelbussen, moeten ze rekening houden met zo'n kwartier, half uur extra reistijd."
Hotze Brouwer van provincie Fryslân © Omrop Fryslân
Maandag wordt begonnen met de renovatie van de betondelen, in december volgt de renovatie van de brugdelen. Ook dan is er geen verkeer over de weg mogelijk. Voor fietsers en wandelaars komt er een tijdelijke brug te liggen.
In februari wordt de brug voor de laatste keer afgesloten. Dan komen de vernieuwde brugdelen weer terug op de oude plek.
De Tsjerk Hiddessluizen bij Harlingen © Google Earth | Omrop Fryslân