Friese PvdD heeft begrip voor Ouwehands keuze en hoopt op snelheid

Esther Ouwehand op it partijkongres © ANP
Partij voor de Dieren Fryslân heeft alle begrip voor het terugtrekken van partijleider Esther Ouwehand. Friese fractievoorzitter Menno Brouwer hoopt vooral op klaarheid, zo snel mogelijk.
Brouwer was afgelopen weekend aanwezig op het congres van de partij. Daar kozen de leden met een grote meerderheid voor het aanblijven van Ouwehand. Maar zij besloot zelf een stap terug te zetten, in afwachting van onderzoek naar mogelijke integriteitsschendingen.

"Hard gelag"

"Dat snap ik, want als het gaat om integriteit dan is dat een zware beschuldiging", zegt Brouwer. "Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Zeker bij een persoon als Esther Ouwehand, die authentiek is en veel drive heeft om het verhaal van de Partij van de Dieren naar voren te brengen. Het is een hard gelag."
Een paar weken geleden escaleerde een al langer spelend conflict tussen Ouwehand en het partijbestuur. Ze werd beschuldigd van het schenden van de integriteit, maar er is nog steeds niet duidelijk waar het om gaat. Het bestuur is intussen opgestapt. Ouwehand kreeg veel applaus en steun op het congres, maar doet even een stap terug.
Menno Brouwer © Eigen foto
Brouwer benadrukt dat Ouwehand haar tijdelijk heeft teruggetrokken. "De bedoeling is wel dat ze de kar gaat trekken. Het liefst zo snel mogelijk, alleen er zal duidelijkheid moeten komen over die integriteitsmeldingen die er zijn gedaan. Het betekent dat het interim-bestuur nu aan zet is."
"Interne rebûlje is nooit gunstig", verzucht Brouwer. "Maar als je het op een relatief snelle manier kunt oplossen, dan heb je nog tijd voor de campagne om onze zaken goed naar voren te brengen, de rijen te sluiten en te laten zien dat de Partij voor de Dieren schoon schip heeft gemaakt."
Brouwer blijft positief en is blij met zijn programma, de kieslijst en de PvdD-achterban. De partij heeft nog 57 dagen tot de verkiezingen.