Inzet van waterkanon is 'buitenproportioneel', vindt ook Friese klimaatactivist

Het kan hard aankomen, zo'n waterstraal © ANP
Extinction Rebellion wil de inzet van waterkanonnen op de A12 verbieden. Het spant een kort geding aan tegen de staat. Dirk Kuiken uit Oentsjerk demonstreert regelmatig mee en vindt het waterkanon ook 'buitenproportioneel.'
Klimaatactivisten voeren al twee weken elke dag actie op de A12 in Den Haag. Ze willen dat de overheid de fossiele subsidies schrapt, de belastingkortingen die bedrijven krijgen die gebruik maken van fossiele energie en grondstoffen.
Extinction Rebellion voert al sinds 9 september elke dag actie op de snelweg. Door die te blokkeren wil de groep de overheid tot maatregelen dwingen. Dirk Kuiken is ook al meerdere keren van de weg gehaald.
Vreedzaam demonstreren
Een waterkanon is niet nodig, vindt hij. "Het belangrijkste is dat het gewoon gevaarlijk is voor mensen die vreedzaam demonstreren. Die waterstraal kun je flink wat schade opleveren als je die op je lijf krijgt."
Zo'n waterkanon is niet nodig, vindt Extinction Rebellion © ANP
Afgelopen weekend was Kuiken ook weer bij de demonstratie. "Zaterdag stond de waterstraal ook vrij hard in het begin, daar hebben mensen toch de gevolgen van ervaren. Sommigen moesten naar de huisarts met grote blauwe plekken. Dat is toch wel heftig."

"In ons recht"

Volgens Kuiken is een waterkanon bedoeld om relschoppers te verdrijven in geval van gevaarlijke en gewelddadige situaties. "Maar daar is op de A12 helemaal geen sprake van. Wij zijn vreedzame demonstranten en wij vinden dat wij in ons recht staan om op die plek te demonstreren."
De burgemeester van Den Haag acht het blijkbaar noodzakelijk, geeft Kuiken aan. "Maar voor ons is de vraag of dat juridisch houdbaar is. Mag je zo'n gewelddadig middel inzetten om vreedzame demonstranten weg te krijgen?"
Dirk Kuiken (archieffoto) © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Het waterkanon helpt ook niet, zo is Kuiken van mening. "De laatste tijd heeft de politie de tactiek om de mensen in te sluiten. Als je vanwege het water weg wilt, dan kan dat niet eens. Het voelt meer dan pesterij of straf dan dat het effect heeft en mensen vertrekken."
© ANP
Daarom dus het kort geding. "We vinden dat wij in ons recht staan om te demonstreren." Extinction Rebellion is van plan om dat net zo lang te doen tot de regering de fossiele subsidies schrapt.
"Het gevoel is: we komen gewoon terug. Dat blijkt ook wel, we houden het nu al meer dan twee weken vol. Iedere dag weer, met honderden of duizenden mensen."
Kuiken ziet wel dat het onderwerp steeds meer op de politieke agenda komt. Maar hij hoopt vooral dat er eens echt wat actie wordt ondernomen en het niet bij woorden blijft.