Toerisme in Fryslân neemt flink toe: dat heeft voordelen, maar er is ook zorg

Een drukke stranddag in Makkum © Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek
Steeds meer toeristen vieren vakantie in Fryslân. In tien jaar tijd is het aantal geregistreerde overnachtingen gegroeid van anderhalf miljoen naar meer dan twee miljoen. Dat is meer dan dertig procent.
Het Planbureau Fryslân heeft onderzocht of Friezen nadelen ondervinden van de groei van het toerisme. Het blijkt dat de meeste inwoners wel kunnen leven met de groei. Meer dan zestig procent van de mensen vindt dat het aantal toeristen in balans is.
De toename van het aantal toeristen de afgelopen 10 jaar © CBS
Friezen zien voordelen van het toerisme, zegt onderzoeker Sibilla Hoekstra. Het kan een positieve invloed hebben op de regionale economie.

Meer voorzieningen door toerisme

"Het heeft ook voordelen voor de voorzieningen in de regio", zegt Hoekstra. "Vooral in Súdwest-Fryslân zie je veel restaurantjes die er ook zijn omdat er veel toeristen komen en daar kunnen de eigen inwoners ook weer van profiteren."
Het aandeel van de mensen die vindt dat er teveel toeristen komen, gaat wel wat omhoog: van zes naar negen procent. De komst van meer toeristen kan schade veroorzaken aan natuurgebieden of zorgen voor meer overlast.
Hoekstra: "In Lemmer wordt wel eens geklaagd dat er niet genoeg parkeerplaatsen zijn voor de eigen inwoners door de komst van meer toeristen."

Rust en ruimte

Twintig procent van de mensen vindt dat de komst van meer toeristen niet goed is voor de rust en ruimte. Als het toerisme verder toeneemt, is het belangrijk om te monitoren of mensen meer overlast ervaren.
Het is daarom belangrijk om te kijken naar spreiding. De meeste toeristen bezoeken de Waddeneilanden en Súdwest-Fryslân, terwijl Noardeast-Fryslân minder vaak wordt aangedaan. Ook zou toerisme meer over de seizoenen verdeeld kunnen worden, zodat het geen nadelige gevolgen heeft voor de natuur en de rust en ruimte, zegt Hoekstra.