Een nieuw gezicht bij Fryslân Hjoed: Lars de Leeuw

Lars de Leeuw © Omrop Fryslân
Fryslân Hjoed heeft vanaf vandaag een nieuw gezicht: Lars de Leeuw presenteert voor het eerst het Friese nieuws op televisie.
De Leeuw (27) is geboren en getogen in Leeuwarden en woont nu in Reduzum. Sinds 2018 is hij actief bij Omrop Fryslân. Hij is regelmatig op de radio te horen als presentator van bijvoorbeeld No yn Fryslân. Als verslaggever op locatie was De Leeuw ook al meerdere keren op televisie.
En nu dus voor het eerst de presentatie van Fryslân Hjoed. Maar hoe ben je bij de Omrop terechtgekomen?
"Voor het eerst als stagiair, nu vijf jaar geleden, voor de opleiding Journalistiek in Zwolle. Als stagiair zat ik op de internetredactie en ging ik op pad voor de sportredactie.
Direct na mijn stage ben ik hier freelancer geworden: eerst voor de sport, toen ging ik bijvoorbeeld wel eens naar Aris en best vaak naar het schaatsen. Verder was ik vertaler.
Later werd ik internetredacteur en verslaggever bij het nieuws. In juni 2021 kwam ik in vaste dienst en sinds november 2022 doe ik ook zo nu en dan presentatie van No yn Fryslân en nieuwslezen op de radio."
Wat blijft je het meeste bij uit jouw eerste jaren bij Omrop Fryslân?
"De coronatijd was wel een heel bijzondere periode om te werken. Veel thuiswerken, of op een halflege redactie. Bijzonder was ook dat je constant met nieuws bezig was dat echt iedereen raakte. Niemand ontkwam aan de gevolgen van deze crisis en dat maakte onze nieuwsvoorziening extra relevant."
Het is leuk om nieuwe dingen te leren en te mogen doen.
Lars de Leeuw
"En op het persoonlijke vlak denk ik dan aan de nieuwe dingen die op mijn pad kwamen. Het is leuk om nieuwe dingen te leren en te mogen doen. Eerst dus als verslaggever, later als radiopresentator en nieuwslezer en nu dus op televisie."
Wanneer dacht je: ik wil ook wel op televisie presenteren?
"Dat is niet één moment, het leek mij altijd wel mooi. Maar je moet ook de kans krijgen. Toen we een tijdje geleden konden testen als presentator, leek me dat mooi. En dat ging blijkbaar goed.
Nu is het dus echt zover en ik heb er heel veel zin in om het nieuws in de Friese huiskamers te brengen."
De vaste Omrop-luisteraar kent je al van radio, en straks dus ook van televisie. Maar wat doe je buiten het werk?
"Ik kijk graag naar sport. Het liefst voetbal, maar ik kijk ook graag schaatsen. En eigenlijk elke sport wel, als het maar ergens om gaat.
Verder vind ik het leuk om te padellen en te tennissen. En ik vind het fijn om even in de stad te kijken en pubquizzen te doen met vrienden. En ik ga ook graag op reis met mijn vriendin. Naar een eiland het liefst. Vorige week waren we nog op het Griekse Thassos, een aanrader trouwens!"