Eeuwenoude scheepswerf in Workum behouden voor de toekomst, voorzitter krijgt lintje

Scheepswerf de Hoop in Workum © Omrop Fryslân, Earryt Sijens
In 330 jaar zijn ontelbare jollen, jachten en tjotters een stuk mooier naar buiten gerold, dan dat ze binnenkwamen. Toch was scheepswerf De Hoop in Workum nu zelf dringend aan onderhoud toe. Met steun van de provincie is dat geslaagd.
Met de tewaterlating van een Wieringer Aak door de burgemeester en commissaris van de Koning is gevierd dat de werf weer in oude glorie is teruggebracht. De laatste renovatie was inmiddels al bijna 50 jaar geleden. De scheepswerf bestaat sinds 1693.
Scheepswerf De Hoop in Workum is opgeknapt
De kieren in het dak van de werkplek waren voor sommigen misschien deel van de charme, maar het maakte het werken er niet eenvoudiger op. Met twee ton steun van de provincie is het gebouw bewaard gebleven voor de toekomst.

Pronkstukken

Volgens stichting De Hoop zou deze scheepswerf wel eens de oudste nog bestaande van het land kunnen zijn. In de jaren '70 van de vorige eeuw dreigde sloop: de gemeente zag mogelijkheden voor parkeerruimte.
Burgemeester Jannewietske de Vries is blij dat het zover niet is gekomen: "Hier ruik je de tijd. Dat is prachtig. De houten schepen die hier worden gemaakt, zijn pronkstukken."

Lintje

Voor voorzitter Miks van Schelven (75) had de burgemeester een verrassing: met een koninklijk lintje is hij beloond voor bijna 50 jaar inzet voor de werf. Van Schelven kondigde zijn vertrek als voorzitter aan. Hij wordt opgevolgd door Meindert Seffinga, de oud-directeur van het Fries Scheepvaart Museum in Sneek.