Ander soort publiek Slag bij Warns: "Het bijt elkaar niet"

De herdenking bij Warns © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Met maar een beetje regen en een heel behoorlijke opkomst is de herdenking van de Slag bij Warns goed verlopen. De organisatie was tevreden met het aantal belangstellenden.
Het thema was de vrije, gezonde Fries met lezingen van amateurarcheoloog Robbert Velt en antropologe Anne-Goaitske Breteler. Zij had het over de betekenis van de Friese identiteit en de manier waarop dat Friezen gezond en veerkrachtig maakt, of juist ook niet.
Het publiek dat op de herdenking afkomt, is wel wat veranderd sinds onder andere de coronacrisis, waarin het begrip vrijheid voor sommige mensen een extra lading kreeg.
Slag bij Warns
Lolke Huitema uit Tersoal is bij zo'n dertig herdenkingen geweest en ziet nu ook andere mensen: "Je kunt het aan de kleding van de mensen meestal wel zien. Niet gewoon in een spijkerbroek bijvoorbeeld. Ze hebben ook veel vlaggenvertoon, daar heb ik zelf niet zoveel mee."
Maar het levert volgens Huitema geen problemen op: "Het bijt elkaar niet."

"Respect"

Voor interim-voorzitter Bruno Rummler van de organisatie is het belangrijk dat er ruimte is voor iedereen. Rummler: "Zolang je respect voor elkaar houdt, vinden wij het mooi als wij alles kunnen bedienen. Daarmee hoef je niet de een of andere kant te kiezen. Zo is het hier ooit ook ontstaan."
Rummler vindt het prima als mensen verschillend over sommige zaken denken: "Maar wij zijn het eens over het belang van de taal, de vrijheid en de cultuur. Daar moet je altijd voor staan en dat kan hier "