LWD Basket debuteert met grote ambities: "Wij kunnen kampioen worden"

© Dijksfotografie
Trainer Vincent van Sliedregt legt de lat hoog in het eerste seizoen van LWD Basket. "Ik geloof dat we kampioen van Nederland kunnen worden", zegt hij aan de vooravond van het seizoen.
Vorig jaar beleefde de basketbalclub uit Leeuwarden, toen nog onder de naam Aris Leeuwarden, een goed seizoen. In de eerste fase eindigen ze als vierde, boven Donar Groningen, in de Nederlandse competitie. Daardoor mochten ze meedoen in de Elite Gold-competitie, met de beste vijf clubs van Nederland en België.
In de competitie met de Belgische clubs had Aris qua resultaat niets te zoeken (ze verloren alles), maar toen volgden nog de Nederlandse play-offs. Aris stuntte door in de kwartfinale te winnen van Landstede Hammers uit Zwolle. In de halve finale werden ze uitgeschakeld door de latere kampioen ZZ Leiden.

Geen succesvol seizoen

Je zou kunnen stellen dat Aris een goed seizoen heeft gedraaid, maar daar is Van Sliedregt het volledig niet mee eens. "Nee, het vorige seizoen was niet succesvol. Je bereikt de Gold-competitie, maar we wonnen geen beker. Dus die hele mindset van 'wat goed dat we meedoen', daar moeten we zo snel mogelijk vanaf."
"Het is topsport", vervolgt Van Sliedregt. "En dan moet je prijzen winnen. We willen Europa in en dan moet je top drie eindigen. Maar 'succesvol' is een term die we niet verdienden."

Van Aris naar LWD Basket

Deze zomer was er sprake van een revolutie bij de basketbalclub. Oud-bestuurders namen de club weer over. De naam van de club is veranderd van Aris naar LWD Basket, uiteindelijk moet er een topsporthal komen bij het Cambuurstadion en wil de club Europa in.
Mede daardoor heeft Van Sliedregt het idee dat hij gemakkelijker spelers naar Leeuwarden kan halen. "Het heeft ermee te maken dat je nu het gevoel krijgt dat we samen bouwen aan iets. Maar vooral dat ze weten dat hier iets te winnen valt
Van Sliedregt over de switch van Aris naar LWD Basket
Maar ook organisatorisch is het beter geworden. "De staf is beter geworden. We hebben nu twee assistenten, de fysieke begeleiding is beter geworden, het teammanagement is beter geregeld. Dat was er allemaal niet. Dat maakt zeker een verschil."
Volgens de trainer heeft dat het veel te maken met de komst van Johan Meijer, Gert Schurer en Paul de Jong. Die drie richtten in de jaren 90 de club op en hebben de club nu weer overgenomen.
"Sinds zij zich weer boos maken, gaat het heel hard. En nu is vooral de vraag of we dit vast kunnen houden. We draaien vooral op hun netwerken, maar we moeten er binnen de organisatie wel voor zorgen dat we meer kunnen dragen. Het kan niet alleen op deze drie mannen draaien."

Etensbakjes halen bij de Action

"Neem Johan. Er moet zoveel gebeuren rondom zo'n team. Maar op zaterdagmiddag haalt hij bakjes bij de Action, zodat de spelers daar uit kunnen eten", zegt Van Sliedregt.
"Ik waardeer dat enorm, maar dit moet beter worden georganiseerd. Hij moet bezig zijn met sponsors binnenhalen, mensen aansturen."

Competitieformat

Eerst is er een competitie met negen Nederlandse teams. Dat is fase 1, die duurt van september tot en met februari. De beste vijf gaan in de tweede fase naar de Elite Gold, de onderste vier naar de Elite Silver.
Fase 2 bestaat uit twee competities. In de Elite Gold spelen de beste vijf clubs van België en Nederland tien wedstrijden. Een Nederlandse club speelt dan nog een keer uit en thuis tegen een Belgische club.
Vorig jaar kwamen daarna ook nog de play-offs, maar dat is dit seizoen afgeschaft. Alleen de twee kampioenen treffen elkaar nog eens in een best-of-3-format.
Fase 3 zijn de nationale play-offs. De vijf Nederlandse clubs uit Elite Gold zijn automatisch geplaatst en daar komen de beste drie uit de Elite Silver nog bij. De winnaar van deze play-offs mag zich kampioen van Nederland noemen en mag het nog opnemen tegen de kampioen van België.
Van Sliedregt is opgegroeid in Nieuwekerk aan den IJssel en Rotterdam en woont nu met zijn vrouw en drie jonge kinderen in Burdaard. Hij voelt zich hier goed ("ik denk dat ik hier nooit weer wegga"), maar hij wil graag doorgroeien met de club.
En hij denkt dat dat kan. "Volgens mij is de stad Leeuwarden ook wel hongerig. De sport staat hier hoog in het vaandel. Dat geeft wel mogelijkheden."

Kampioen van Nederland

Zo enthousiast als hij is over de mogelijkheden met het nieuwe bestuur, zo positief is hij ook over zijn nieuwe selectie. "Ik geloof dat we kampioen van Nederland kunnen worden. Tja, je moet wel een beetje ambitie hebben. Anders zoek je maar een gewone baan."
Ik had alleen twijfel over de ambities.
LWD Basket-coach Vincent van Sliedregt
Dimitri Maconda is terug in Leeuwarden. Twee seizoenen geleden was hij een van de smaakmakers, waarna hij voor één seizoen vertrok naar Sangalhos DC in Portugal.
Het verbaasde Van Sliedregt niet dat Maconda terug is gekomen. "Het zegt wat over de groei van onze organisatie. Want toen hij wegging, was hij dit station gepasseerd. Maar omdat wij gegroeid zijn, kunnen wij Maconda ook wat bieden. Zowel financieel als organisatorisch zijn we gegroeid."

Maconda ontbreekt bij opening van het seizoen

Er is echter één probleem: Maconda is er eerst niet bij. Hij deed mee aan het WK met Angola op de Filipijnen en raakte daar geblesseerd. "Hij kwam fit terug, maar achteraf hebben we niet genoeg tijd genomen. Je neemt het risico en dan zie je dat hij door zijn enkel zakt."
Maar volgens de trainer is het een klassieke enkelblessure en brandt het mee. "Ik verwacht dat hij over 2, 3 of 4 weken er weer bij is."
Van Sliedregt over het komende seizoen
Aris begint het nieuwe seizoen zaterdag met een thuiswedstrijd tegen Landstede Hammers uit Zwolle. De selectie van LWD Basket heeft vijf spelers die vorig seizoen ook in Leeuwarden speelden: Shaquille Doorson, Jurrian Douwes, Reinder Brandsma, Kaleb Warner en Thomas van de Geijn.
Ondanks het feit dat Van Sliedregt het zelf niet een succesvol seizoen vond, presteerde Aris wel boven verwachting als je kijkt naar de mogelijkheden. Vaak komt er dan ook wel belangstelling van andere clubs. "Die kwamen ook wel. Maar we zijn hier nog niet klaar. Als ik zeg we gaan iets doen, dan gaan we ook iets doen. Ik had mijn twijfels over de ambities, maar door de doorstart werd die twijfel al snel weggenomen."