Van Wonderen heeft meer te kiezen: Wålemark kan debuteren tegen Excelsior

Patrik Wålemark © sc Heerenveen
Patrik Wålemark kan zaterdag zijn debuut maken voor sc Heerenveen. De Zweed zit tegen Excelsior voor het eerst bij de wedstrijdselectie, sinds hij ruim drie weken geleden overkwam van Feyenoord.
In Rotterdam heeft de aanvaller ook een poos niet gespeeld, omdat hij in februari van dit jaar geblesseerd raakte. Hij zou dus voor het eerst sinds zeven maanden weer kunnen spelen, verklapt Van Wonderen. "Hij heeft de laatste week alles gedaan op trainen, maar hij is nog niet compleet wedstrijdfit."
Toen de trainer Wålemark deze week vertelde dat hij bij de selectie zou zitten, zag Van Wonderen een glimlach op het gezicht van de aanvaller verschijnen. "Het is een begin voor hem en voor ons. Het is ook wel een prettig gevoel als je er zeven maanden uit hebt gelegen om in een wedstrijdselectie te zitten."
Er is meer goed nieuws voor sc Heerenveen. Trainer Kees van Wonderen heeft zaterdag de beschikking over Pawel Bochniewicz en Thom Haye. Het tweetal ontbrak vorige week in de wedstrijd tegen Feyenoord.
Trainer Kees van Wonderen over de spelers die terugkeren
Bochniewicz raakte vorige week geblesseerd op het trainingsveld, maar kan spelen tegen Excelsior. "Pawel is nog niet helemaal waar hij wil zijn, maar hij zit wel in de selectie en is klaar om een gedeelte te kunnen spelen", vertelt Van Wonderen.
Haye was de afgelopen twee wedstrijden geschorst door zijn rode kaart in de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam en keert ook terug tegen Excelsior. Dat geldt niet voor Charlie Webster, die nog wel geschorst is.
Andries Noppert zit bij de voorselectie van Oranje. Bondscoach Ronald Koeman maakte vrijdag de voorselectie bekend voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Frankrijk en Griekenland. De andere keepers zijn Bart Verbruggen, Mark Flekken en Nick Olij. Van het viertal valt er waarschijnlijk nog één af.
Het is niet zo dat de nederlaag (6-1) tegen Feyenoord deze week grote sporen heeft nagelaten, zegt Van Wonderen. "Het etterde niet na, maar we hebben het wel gebruikt richting de toekomst. We zijn op dit moment nog niet zo ver om dicht in de buurt te komen bij de top van Nederland."
Aanvoerder Sven van Beek zei vorige week na het drama in Rotterdam dat Heerenveen meer 'teringlijers' nodig heeft.
Van Wonderen deelt die mening niet helemaal. "Ze zijn er wel, ook in deze groep. Al hadden we twintig 'teringlijers' gehad, dan was je nog tekort gekomen tegen Feyenoord."
Kees van Wonderen over de lessen van het 'pak rammel' in Rotterdam
Er was donderdag een nieuw gezicht op het trainingsveld bij sc Heerenveen te zien. Het ging niet om een speler, maar om een trainer. Oud-spits Niklas Tarvajärvi ondersteunt de technische staf van de Feansters de komende tijd. Het is de bedoeling dat hij eenmaal per week op het trainingsveld staat.

Tarvajärvi bij staf

Volgens Van Wonderen kwam het verzoek bij Tarvajärvi zelf weg. De trainer is blij met de bijdrage van de Fin, omdat hij als geen ander weet wat Heerenveen voor club is. Bovendien denkt Van Wonderen dat Tarvajärvi vanuit zijn eigen ervaringen de Scandinaviërs bij de club op weg kan helpen.
De wedstrijd tussen sc Heerenveen en Excelsior begint zaterdagavond om 21.00 uur. Het duel is live te volgen in een extra sportprogramma bij Omrop Fryslân op de radio. Dat begint om 20.45 uur en het commentaar vanuit het Abe Lenstra Stadion wordt verzorgd door sportverslaggever Andor Faber.
Tegenstander Excelsior heeft net als Heerenveen zes punten uit de eerste vijf wedstrijden gehaald. Waar de Feansters die haalden door twee keer te winnen, deden de Rotterdammers dat met een overwinning en drie gelijkspellen.
En dus lijkt Excelsior een stug team te zijn, ziet ook Van Wonderen: "Zij zijn een goed georganiseerde ploeg. De resultaten geven aan dat ze moeilijk te bestrijden zijn."