Faillissement dreigt voor 'te groot' MFC Burdaard

Het multifunctioneel centrum in Burdaard © Omrop Fryslân
Er dreigt een faillissement voor het multifunctioneel centrum Burdaard nu de Bank Nederlandse Gemeenten af wil van een cruciale lening aan de verliesgevende voorziening. De zorgen nemen toe bij zowel de gemeente als de dorpsbewoners.
Het 'MFC' is in 2011 te groot opgezet, waardoor de exploitatie niet rond te krijgen is. Het dorp en de gemeente Noardeast-Fryslân zijn druk bezig om daarvoor een oplossing te vinden. Dat proces komt nu onder druk te staan omdat de bank vanaf 1 december af wil van die lening.
Zorgen over toekomst MFC Burdaard nemen toe
Nu staat de gemeente Noardeast-Fryslân wel garant voor iets meer dan een miljoen euro, maar de verliezen lopen op en de gemeenteraad heeft wel grenzen gesteld aan wat de gemeente kan betekenen voor het centrum en de voorzieningen. Dat er ook commerciële huurders in het gebouw zitten, maakt het er ook niet eenvoudiger op.

Sloop en nieuwbouw

Een van de oplossingen waar naar gekeken wordt, is sloop en nieuwbouw op een schaal die wel bij het dorp past. Maar zulke oplossingen kosten tijd en het is de vraag of die er nog is. Het multifunctionele centrum staat nu aan de rand van een faillissement, zo schrijven burgemeester en wethouders.