Met de auto naar Gran Canaria verhuizen voor werk, Suzanne en haar vriend deden het

Suzanne Bergstra op Gran Canaria © Suzanne Bergstra
Voor Suzanne Bergstra (25) was Spanje altijd een grote droom. Nu woont en werkt ze sinds vijf maanden op Gran Canaria. De verhuizing ging met de eigen auto, van Nederland helemaal naar het Canarische eiland.
Het eiland Gran Canaria was al bekend terrein voor Suzanne. Als kind kwam ze er vaak met haar ouders en zus.
Nog niet zo lang geleden heeft ze een half jaar in Spanje gestudeerd. En toen gebeurde er iets. Het land maakte zoveel indruk op haar dat ze terug wilde. Haar vriend Martino wilde wel mee. "We hebben het er vaak over gehad en erover gedroomd."
Het was tijd om de grote stap te zetten. Ze besloten de auto in te pakken en reden naar de Zuid-Spaanse kustplaats Huelva. In etappes uiteraard, want het betreft hier een afstand van ruim 2800 kilometer. Vervolgens gingen ze op de boot en zo kwam de auto met Nederlands kenteken op het Canarische eiland aan dat in de Atlantische Oceaan ligt, grofweg voor de kust van Afrika.
Met de auto naar Gran Canaria © Suzanne Bergstra
Dat was vijf maanden geleden. Het verblijf op Gran Canaria voelt nog wat onwerkelijk. "We zeggen vaak tegen elkaar dat we goed om ons heen moeten kijken en genieten." Het besef dat ze hun droom nagevolgd zijn, wordt met de dag wel wat groter.
Het is prettig wonen op het eiland. Elke dag zonneschijn en aangename temperaturen. Suzanne: "Daar worden we heel blij van."
Uitzicht op zee op Gran Canaria © Suzanne Bergstra
Maar er is meer dan optimale weersomstandigheden. De cultuur, de mentaliteit van de mensen, het eten en de taal spreekt haar ook aan. En het simpele van het bestaan. "Je hebt hier maar weinig nodig om het mooi te hebben."
Dat ze Fryslân achter zich heeft gelaten, heeft Suzanne niet veel moeite mee. Er kan immers gebeld en videogebeld worden. Bovendien probeert ze vrienden en familie zoveel mogelijk in levenden lijve te zien. Om de drie maanden is de bedoeling. Dan gaan zij terug naar Nederland of de anderen komen naar Gran Canaria.
"Je ziet elkaar minder vaak. Maar de tijd die je samen doorbrengt, is wel extra kostbaar."
Suzanne Bergstra samen met haar vriend Martino op Gran Canaria © Suzanne Bergstra
Suzanne werkt als gastvrouw in een cocktailbar/restaurant in Puerto Rico, de plek waar de twee ook wonen. Haar vriend werkt als kok in een pizzeria, een plaatsje verderop.
Spaans spreken gaat haar best goed af. Sinds haar studietijd in Spanje heeft ze aardig wat bijgeleerd en dat gaat iedere dag nog door. Met haar Spaanstalige collega's kan ze zich prima redden qua taal.
Suzanne wil uiteindelijk een restaurantje of iets dergelijks beginnen © Suzanne Bergstra
Hun droom is om uiteindelijk wat voor zichzelf te beginnen. Dat kan op Gran Canaria zijn of op het vasteland van Spanje. Een restaurantje, iets kleins dat ze met z'n tweeën en misschien met nog wat personeel kunnen runnen, "Als wij daarvan kunnen leven, zou dat fantastisch zijn."
Na ruim 2800 km kwamen ze aan in Huelva © Suzanne Bergstra