GGD Fryslân: vaccineren tegen corona is niet mogelijk zonder afspraak

Een prik tegen het coronavirus © ANP
Mensen die een coronaprik willen halen, moeten even geduld hebben. Op dit moment worden er bij de enige vaccinatielocatie in Fryslân, aan de Elzenstraat in Leeuwarden, geen prikken gezet.
GGD Fryslân is deze en volgende week bezig om zich klaar te maken voor de landelijke nieuwjaarsronde. Vanaf 2 oktober kunnen kwetsbare doelgroepen een prik halen. Mensen die daarvoor in aanmerking komen, krijgen nog een brief.
Deze vaccinatielocatie is inmiddels gesloten © ANP
De verspreiding van het virus neemt de afgelopen tijd enigszins toe, ook in Fryslân. Iedereen die een hoger risico loopt om ernstig ziek te worden door het virus, kan een prik halen.
Dit geldt voor mensen boven de 60 jaar, volwassenen in de medisch hoge risicogroep, personen die een griepprik krijgen, zwangere vrouwen, zorgmedewerkers en mensen met een kwetsbaar familielid.
Voor de 60-plussers kan dat vanaf 2 oktober, de andere doelgroepen moeten wachten tot 16 oktober.
Voor alle doelgroepen geldt wel: je moet eerst een afspraak maken.
Derk Moor, woordvoerder bij GGD Fryslân
Tijdens de coronacrisis was het ook mogelijk om zomaar langs te komen bij een vaccinatielocatie. Dat kan nu niet, ook al heb je een brief ontvangen. "Voor alle doelgroepen geldt wel: je moet eerst een afspraak maken", zegt Derk Moor, woordvoerder van GGD Fryslân.

Prik plannen

Via de website planjeprik.nl kan de afspraak worden ingepland. Mensen die buiten de doelgroepen vallen, kunnen geen aanspraak maken op een coronaprik, al is het buiten de 60-plus-doelgroep om lastig dat de controleren. De GGD rekent op de verantwoordelijkheid van mensen om niet gebruik te maken van de link als ze niet binnen de doelgroepen vallen.
Veel mensen hebben corona inmiddels geaccepteerd en zijn aardig beschermd tegen het virus. Toch heeft het volgens de GGD zin om wel een vaccinatie te halen als je in de doelgroepen zit.
"Je kunt er toch behoorlijk ziek van worden. Zeker als je kwetsbaar bent. Juist voor die groep proberen we nog bescherming te creëren", zegt Moor.
GGD Fryslân-woordvoerder Derk Moor © Omrop Fryslân
Bij meerdere vaccinatielocaties van de GGD in het land zijn er mensen geweest die voor een dichte deur stonden. Bij GGD Fryslân ging het om één persoon.
Ze hebben daarom bij hun vaccinatielocatie briefjes opgehangen om aan te geven dat de vaccinatieronde in oktober begint en hun website wordt aangepast.
Het is vanaf dat moment mogelijk om een afspraak maken bij de vaccinatielocatie in Leeuwarden of Drachten. Er komen ook een aantal tijdelijke locaties, maar die zijn op dit moment nog niet bekend.