Een schaaltje hybride yoghurt 's ochtends? Leeuwarder studenten kregen dat voor elkaar

Studenten Anke Vos, Hilde Slaghuis en Mohammad Noman vullen een zogenaamde 'digicooker' © Van Hall-Larenstein
Leeuwarder studenten van hogeschool Van Hall Larenstein zijn erin geslaagd een zogenaamde hybride yoghurt te maken. Het is gemaakt van plantaardige melk, koemelk en 'gewone' zuivel.
Het moet het eten van plantaardige zuivel makkelijker maken voor consumenten.
Het lijkt niet zo moeilijk om wat yoghurt van haver of soja met wat 'gewone' yoghurt te mengen, maar zo eenvoudig is dat nu ook weer niet. Er wordt eerst een mengsel gemaakt en daar wordt een yoghurtcultuur bij gedaan. Zo krijgt het geheel een goede, uniforme structuur.
Leeuwarder studenten maken een hybride yoghurt
Op deze manier zijn er twee soorten yoghurt gemaakt; een met een derde havermelk erin en de andere is half om half met koeien- en sojamelk. Die laatste is ook wat zoeter en bevalt de consumenten het beste, zo blijkt uit onderzoek. De yoghurt met een deel havermelk smaakt iets meer naar muesli.

Kantine

De opdracht was om lokale, duurzame producten te maken voor kantines met een constante kwaliteit. Steeds meer mensen kiezen voor plantaardige alternatieven voor koeienzuivel.