Judoka's niet naar Bakoe door spanningen Nagorno-Karabach: "Geen enkel risico"

Tornike Tsjakadoea © ANP
De Nederlandse judoka's gaan niet naar de Grand Slam van Bakoe in Azerbeidzjan. Dit heeft te maken met het offensief van het land in de etnisch-Armeense enclave Nagorno-Karabach. Dit betekent dat er ook geen Friezen in actie komen.
Judoka Tornike Tsjakadoea uit Leeuwarden vindt dat jammer, maar hij begrijpt het besluit wel. Tsjakadoea was de enige Fries op de startlijst, maar hij had sowieso niet meegedaan, omdat hij ziek is.
"Ik snap dat de directeur van de bond veel verantwoordelijkheid heeft en dat hij geen enkel risico wil nemen. Aan de andere kant wil je altijd wedstrijden draaien."
Judobond JBN heeft besloten geen judoka's naar Bakoe te laten gaan, omdat het op enkele honderden kilometers van Nagorno-Karabach ligt. De JBN vindt de dreiging in het gebied te groot. Bovendien is het onzeker wat er de komende dagen gaat gebeuren. Woensdag werd er wel een wapenstilstand afgekondigd.

Sportieve aderlating

Op sportief vlak is het voor Tsjakadoea, die ook Kaukasische roots heeft, hij komt van oorsprong uit Georgië, een aderlating. Met de Grand Slams kunnen judoka's punten scoren. Daarmee kunnen ze zich plaatsen voor de Olympische Spelen.
"De top-18 gaat naar de spelen. Daar zit ik nu in, maar er kunnen natuurlijk judoka's over mij heen gaan", zegt Tsjakadoea. "Gelukkig zijn hierna ook nog genoeg wedstrijden, maar je wilt je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk plaatsen, zodat je naar de Spelen toe kunt werken."