Berging van bommenwerper Lancaster op IJsselmeer voorlopig stilgelegd

© Omrop Fryslan, Jantine Weidenaar
De berging van het oorlogsvliegtuig Lancaster ED 603 is voorlopig stilgelegd. Het weer op het IJsselmeer is te onstuimig om verder te werken.
Drie weken geleden is de berging begonnen. Toen met schitterend weer en hoge temperaturen: ideale omstandigheden voor het werk. Het vliegtuig ligt midden op het IJsselmeer, en dus moet er altijd rekening worden gehouden met de elementen.
Het is nu met name de wind die de berging parten speelt, vertelt Hubert Schuncken, de stafofficier Vliegtuigberging: "In de put zou in feite wel gewerkt kunnen worden. Maar eromheen, met de golfslag bij het werkeiland, dat is niet te doen. Dat gaat schommelen en schuiven, dat is te gevaarlijk."

Geen haastklus

Dat het werk nu stilligt, betekent niet dat de berging direct een haastklus wordt. Het hoeft niet binnen een bepaalde termijn klaar te zijn. "We plakken er gewoon een week achteraan als dat nodig is", zegt Schuncken. "We hebben nog steeds met stoffelijke resten te maken, en dat moeten we zorgvuldig doen."
In de verte de bergingslocatie: links de berging, rechts de boot van de aannemer © Omrop Fryslân
De berging is opgezet om drie nog vermiste vliegers te vinden, die al sinds 1943 worden vermist. In de eerste week werd al bekend dat er stoffelijke resten zijn aangetroffen.
De weersverwachting voor volgende week is een stuk beter, de hoop is dat komende maandag weer kan worden begonnen met de berging.