Aantal Oekraïense vluchtelingen neemt toe: extra bedden in Leeuwarden

It ûntwerp fan de flekswenten © Gemeente Leeuwarden
Leeuwarden krijgt verspreid over de stad extra bedden voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat is nodig omdat er afgelopen zomer meer vluchtelingen naar Nederland zijn gekomen.
Zo breidt de opvang in het gebouw De Friesland uit, biedt Hotel 't Anker tijdelijk onderdak en krijgt camping De Wetterpôlle waarschijnlijk meer chalets fan Oekraïners.
Van het Rijk moet Fryslân 3880 opvangplekken organiseren. Dat komt voor de gemeente Leeuwarden neer op 738 bedden. Dat zijn er 50 meer dan de oorspronkelijke planning en Leeuwarden had ook al een achterstand van 192 bedden.

"Oplossing"

Ondanks de hoge druk en al bezette bedden zegt het college van burgemeester en wethouders een oplossing te hebben. Zo krijgt de opvang in De Friesland er vanaf woensdag bedden bij. Op de begane grond is er de komende maand plaats voor 50 extra bedden.
Daarna worden vluchtelingen ondergebracht in Hotel 't Anker. Deze groep kan daar tot januari blijven. Als alles goed verloopt, verhuist de groep daarna naar een nieuwe locatie in het Spoordokgebied. Hier wil de gemeente 192 units plaatsen, die vanaf december bewoonbaar zijn.

Chalets

Ook wil de gemeente meer woningen op camping De Wetterpôlle. Daar worden nu zo'n 130 Oekraïense vluchtelingen in 28 chalets opgevangen, maar het college van burgemeester en wethouders wil er 20 chalets bij.
Hierdoor kunnen er 100 vluchtelingen extra worden opgevangen. Als het aan het college ligt, zijn deze nieuwe chalets halverwege november klaar voor gebruik.
Met al deze maatregelen ligt Leeuwarden in februari op schema, zegt wethouder Nathalie Kramers. "Maar we blijven afhankelijk van de vluchtelingenstroom uit Oekraïne. Soms is het rustiger en soms gaat het weer omhoog. Het Rijk voorziet dat we voorbereid moeten zijn op die schep erbovenop."