Geen Fryslân in Troonrede, 'te weinig aandacht voor de regio'

© ANP
De Friese gedeputeerden hoorden dinsdag amper ambitie in de Troonrede van koning Willem-Alexander. Fryslân kwam dit jaar niet specifiek in de Troonrede voor. De politici verbaasden zich ook over het ontbreken van de regio in de Troonrede.
"Helaas moeten we toegeven dat daar niet veel van terug te horen was", volgens gedeputeerde Femke Wiersma. "Dat terwijl er in de aanloop wel aandacht voor werd gevraagd, vooral ook door de regio zelf, dus dat is wel heel teleurstellend."
Het college van Fryslân vindt het jammer dat de provincie niet specifiek benoemd werd © Omrop Fryslân
Landelijke politici waren wat milder over het ontbreken van de regio in de troonrede. Zo zei het Friese Tweede Kamerlid Romke de Jong van D66: "Ik hoorde wel heel veel hoop en ik hoorde ook heel veel mooie punten die de koning benoemt voor het hele land, waaronder Fryslân."

'Verhaal voor heel Nederland'

Fractievoorzitter Sophie Hermans (VVD) had soortgelijke woorden. "Het is misschien niet met die woorden genoemd, maar wat ik de koning hoorde vertellen, is een verhaal voor heel Nederland. Of je nu in Den Haag woont, of in Fryslân."
Fryslân werd niet genoemd in de troonrede
Henri Bontebal (CDA) is kritischer: "Het verhaal over de regio zat er niet goed in, dus daar zal ik in mijn inbreng voor de algemene politieke beschouwingen natuurlijk wel aandacht voor vragen, want dat moeten we niet vergeten."

Perspectief voor boeren

De troonrede ging echter wel over jonge boeren. Minister Piet Adema wil hen steunen in het overnemen en duurzamer maken van hun bedrijf. "Wij zijn blij met de beloofde steun voor biologische boeren en jonge boeren, maar het liefst zien we dat alle boeren steun krijgen", zegt gedeputeerde Wiersma.
D66'er De Jong is blij dat er perspectief is voor de landbouw. "De kringloop- en biologische landbouw verdienen steun. Als ik zie wat voor rol de boeren spelen in een dorp, dan denk ik dat het goed is dat de koning dit benoemt."
Gedeputeerden Sijbe Knol en Matthijs de Vries © Omrop Fryslân
Chris Stoffer van de SGP, in Fryslân onder meer bekend van de formatie van het huidige college van Gedeputeerde Staten, is ook positief. "Goed dat je probeert perspectief te bieden voor boeren die innovatieve dingen willen doen."
Perspectief voor de boeren
Een grote zorg op dit moment is de bereikbaarheid, het openbaar vervoer. "Betaal je kaartje voor de bus maar eens, als die al rijdt", zegt ChristenUnie-leider Mirjam Bikker in reactie op de troonrede.
"Het regionale openbaar vervoer staat stevig onder druk. Het is heel hard nodig dat daar structureel geld bij komt." Als voorbeeld noemt Bikker de situatie in Sint Annaparochie. "Daar rijdt na zes uur geen bus meer. Dat betekent heel veel als je op ziekenhuisbezoek wilt in Leeuwarden. Daar moeten we werk van maken."
Zorgen over de bereikbaarheid in Fryslân
Bontebal begrijpt ook de zorgen over het openbaar vervoer. "In de coronacrisis is het aantal passagiers sterk teruggelopen. Het kabinet heeft daar dit jaar een voorziening voor getroffen om dat te compenseren. Die voorziening lijkt niet door te lopen. Wij roepen op om het gat te dichten, want het kan niet waar zijn dat in de regio de bus verdwijnt."

Miljoenennota

Dinsdagmiddag werd door minister Kaag van Financiën ook de Miljoenennota gepresenteerd. Het demissionaire kabinet trekt twee miljard euro uit om de koopkracht van 'kwetsbare gezinnen' te verbeteren.
Het grootste deel van het geld gaat naar de verhoging van het kindgebonden budget. Verder wordt de huurtoeslag verhoogd met maximaal 416 euro per jaar en wordt de arbeidskorting 115 euro hoger.